Tekst objavljen: 22.08.2013 13:30        


U drugom kvartalu 2013. godine u Hrvatskoj je zabeležen neznatan rast prosečne neto plate u odnosu na prvi kvartal iste godine. U drugom kvartalu prosečena neto plata iznosila je 5.403 (715 evra).

Evo gde su najviše, a gde najniže plate u Hrvatskoj

Osim kategorije top menadžmenta, koji ima 117 odsto višu platu u odnosu na prosek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja kao i ljudskih potencijala, sa 60 procenata višom platom od proseka.

Najniže prosečne plate i dalje imaju zaposleni u pomoćnim zanimanjima (-34 odsto), uslužnim zanimanjima (-31) i drvnoj industriji (-27).

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utiče na visinu plate. Osobe sa završenim fakultetom imaju upola višu platu u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Magistratura ili doktorat povećavaju platu u proseku za čak 94 odsto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Visina plata zavisi i od vlasničke strukture kompanije, stoga su plate u privatnim kompanijama u stranom vlasništvu veće za 15 odsto od proseka.

Očekivano, plata raste s iskustvom. Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 17 odsto manju platu od proseka. S godinom do dve iskustva ispitanici u proseku imaju 7 odsto nižu platu. S tri do pet godina iskustva plata je 3 procenta viša od proseka, a sa šest do deset godina plata je 9 odsto viša od prosečne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana