Tekst objavljen: 07.04.2013 13:00        


Dok “običan” svet grca u dugovima, porez, struju i komunalije jedva plaća i“na rate”, dobar deo estrade nekako “ispadne” sa liste najvećih poreskih dužnika... Kod nas još nijedna zvezda nije odgovarala zbog utaje poreza, a kamoli završila u zatvoru, kao pojedine svetske face!

Evo kako domaće estradne zvezde varaju na porezu

U Poreskoj upravi navode da među najvećim dužnicima ima poznatih estradnih zvezda, sportista, biznismena, političara, ali i javnih i komunalnih preduzeća.

Topalko: Uredno plaćam porez

Milan Topalović Topalko kaže da uredno državi plaća porez. - Za prošlu godinu nisam premašio limit, pa nisam u obavezi da platim porez, ali sam zato dao debele pare na ime poreza za 2010. godinu, kada sam pobedio na Farmi, pa je tu bio još i honorar od pobede na ’Grand festivalu’, što je skupa iznosilo gotovo 35.000 evra. Na sve to sam još i platio i dodatni porez, za koji nisam znao da postoji, pa su mi u Poreskoj upravi odobrili uplatu tog poreza na rate - dodaje. Topalović precizira i da kada gostuje u inostranstvu, porez “ide preko produkcije Granda”, a da se “novac dobija na ruke”.
Evidenciji najveštije izmiču upravo ljudi sa estrade, koji istovremeno žive na visokoj nozi i razmeću se novcem.

Veliki deo prihoda koje oni ostvaruju nije nigde registrovan, jer se poslovi ugovaraju i odrađuju “na crno.”

Javna je tajna da zvezde za “tezge” u inostranstvu dobijaju “narukvice”.

Za neupućene, to znači da honorar dobijaju “na ruke” i tako izbegavaju “prolazak” novca preko računa, a samim tim i plaćanje poreza na ostvareni prihod.

Pošto iznos “živog” novca koji je moguće izneti varira od države do države, jedna od varijanti je da zarađen honorar iznose same zvezde, a ostatak im prenose menadžeri, rođaci, prijatelji ili poverljive osobe, koje to rade za određeni procenat.

U svetu porez mora da se plati

Ukoliko Pamela Anderson ne plati 371.514,65 dolara poreza, preti joj robija. Njen kolega Vesli Snajps je “nadrljao” zbog utaje poreza. Osuđen je na tri godine zatvora, jer američki budžet zakinuo za oko 15 miliona dolara. Modni gurui Domeniko Dolče i Stefano Gabana kažnjeni su jer nisu platili 420 miliona evra poreza! Filmska diva Sofija Loren pre 20 godina je osuđena na 30 dana zatvora zbog utaje pet miliona lira. Dve godine kasnije je provela 18 dana u zasebnoj ćeliji ženskog zatvora u Napulju.
Ali, ne žive od pevanja samo pevači. Deo “muzičkog kolača” dobijaju i kompozitori, tekstopisci, aranžeri. Dragan Stojković, direktor Finansijske službe SOKOJ-a, kaže da "novac koji pripada autoru se uplaćuje na njegov račun, uz uplatu svega što zakon propisuje".

On, međutim, nije komentarisao ono što u Srbiji „cveta“ već decenijama – da autori uzimaju novac na ruke, a da vodeći među njima svoj rad naplaćuju desetinama hiljada evra, za šta, naravno, ne plaćaju porez!

– Za sve koncerte koje radimo sa stranim izvođačima, ukoliko su ugovoreni fiksni honorari, dužni smo da platimo porez koji iznosi negde oko 20 odsto. Plus, na to državi još plaćamo PDV i druge pripadajuće poreze – otkriva menadžer Raka Marić.

On navodi da je najveći porez plaćen od koncerta Rolingstonsa i da je iznosio gotovo milion evra!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pevači pevačica muzičari plaćanje poreza porez utaja poreza poreznici Srbija estrada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip