Tekst objavljen: 13.12.2012 12:46        


Srbija je do novembra otplatila obaveze po osnovu javnog duga od 3,1 milijardi evra, od čega glavnicu u iznosu od 2,6 milijardi i kamate od 0,5 milijardi.

Evo kako Srbija otplaćuje svoje dugove

U cilju blagovremenog servisiranja svih obaveza po osnovu javnog duga, Uprava za javni dug je putem emisije državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu ostvarila ukupna primanja u iznosu od 317,8 milijardi dinara, od čega su 81,2 odsto državne hartije od vrednosti denominovane u domaćoj valuti, dok preostalih 18,8 odsto čine primanja po osnovu evro denominovanih državnih hartija od vrednosti.

U skladu sa Strategijom upravljanja javnim dugom, Uprava za javni dug je uspela da poveća nivo učešća domaće valute u ukupnom javnom dugu sa 16,2 odsto na kraju 2011. godine, na 18,3 odsto na kraju novembra 2012.

Ukupna primanja od početka godine po osnovu dinarskih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu iznose 258,2 milijarde dinara, dok preostalih 59,6 milijardi predstavljaju primanja po osnovu evro denominovanih državnih hartija od vrednosti.

Pored toga, Uprava za javni dug je ove godine prvi put emitovala petogodišnju dinarsku državnu obveznicu, kao i dvogodišnju državnu obveznicu sa varijabilnim kuponom.

Uprava za javni dug se 27. septembra uspešno vratila na medjunarodno finansijsko tržište reotvaranjem evroobveznice, emitovane u septembru 2011. godine, uvećavanjem nominalne vrednosti evroobveznice Srbije 2021 na dve milijarde američkih dolara.

Reotvaranje evroobveznice okarakterisala je izuzetno visoka tražnja od 4,3 milijarde dinara više od 190 investitora iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Reotvaranjem, Srbija je ostvarila dodatno primanje od 92,9 milijarde dinara sa ostvarenim prinosom od 6,625 odsto.

Posle uspešnog reotvaranja evroobveznica 2021, 14. novembra Srbija se vratila na medjunarodno tržište dužničkih instrumenata sa novom emisijom petogodišnjih evroobveznica u iznosu od 750 miliona dolara. Transakcija je najavljena u inicijalnom iznosu od 500 miliona dolara sa indikativnim prinosom od 5,625 odsto.

Međutim, veliko interesovanje predvodjeno investitorima iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije doprinelo je da ukupna tražnja više od 160 investitora širom sveta, bude na nivou od 3,7 milijardi dolara, što je omogućilo da se poveća obim emisije na 750 miliona po zahtevanoj stopi prinosa od 5,45 odsto, uz godišnji kupon od 5,25 odsto.

Na kraju novembra 2012. godine, ukupna primanja Srbije po osnovu emisija državnih hartija od vrednosti na domaćem i medjunarodnom finansijskom tržištu iznose 476,6 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija državni dug dugovi ekonomska kriza zaduženost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana