Tekst objavljen: 22.04.2013 8:50        


Banke nerado prihvataju zahteve za raniju otplatu kredita. Razlog je jednostavan, jer što pre otplatite kredit, smanjujete im planiranu zaradu u vidu kamate. Samo za dve godine kod otplate gotovinskog kredita klijent vrati skoro 60 odsto ukupne kamate, a tek četvrtinu glavnice.

Evo zašto banke ne žele da ranije vratimo kredite

- Otplaćujem keš kredit na šest godina. Srećom, dobila sam neki novac i želela sam ranije da otplatim zajam. Međutim, službenik banke me sve vreme uverava da mi se to ne isplati, kao i da je za mene bolje da uzmem kredit za refinansiranje - kaže Milica I. iz Beograda.

Kada se pogleda struktura rate, kod keš kredita, prve dve godine najveći deo čini kamata, čak više od polovine ukupne kamate se otplati tada, dok poslednje godine, svega pet odsto čini kamata, a ostatak je glavnica.

- Zato i želim ranije da otplatim kredit. Istrajaću u nameri - kaže ona.

Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je stupio na snagu 5. decembra 2011. predviđeno je u kom slučaju i kolika može da bude provizija za prevremeno vraćanje zajma.

Provizija za kredite koji su od tog datuma odobreni, ako je period između prevremene otplate i roka kredita duži od jedne godine, ne može biti veći od jedan odsto od iznosa prevremeno vraćenog kredita. U slučaju da je period vraćanja kraći, onda naknada ne može biti veća od 0,5 odsto.

Za sve ranije odobrene kredite, pre 5. decembra 2011. primenjuju se provizije koje su tada ugovorene, a one idu i do tri odsto.

- Prevremena oplata se isplati kada je iznos uštede u kamati koju klijent neće platiti veća od iznosa troškova prevremene otplate kredita - objašnjava Vladan Vilotijević iz Eurobanke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Snezana Bjeladinovic 02.03.2016 10:43

    Uzeli smo auto kredit u dinarima pre 5.dec 2011. Plan otplate je da su se prvo placale kamate, a tek kasnije glavnica. Zelimo da isplatimo kredit godinu dana ranije. Da li za tih preostalih godinu dana banka mora da smanji dug za kamate, pa taj iznos da isplatimo ?

    Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prevremena otplata kredita banka banke krediti otplata kredita otplata duga klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata zaštita klijenata banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana