Tekst objavljen: 17.03.2013 14:46        


Srbija bi uskoro mogla da dobije dozvolu za bescarinski izvoz automobila u Rusiju, najavio je ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić. Ako se to dogodi, prema njegovim rečima, u našu zemlju će doći bar još jedan proizvođač automobila.

Fića u Rusiji: Nemoguća misija Dinkića i Dačića

Rusko tržište je slične veličine kao nemačko, rekao je premijer Ivica Dačić, i jedno je od rastućih u svetu.

Dačić je tada priznao da će to biti teško ostvarivo, jer Rusija to nikome nije dozvolila, ali da će Vlada Srbije učiniti sve da poveća izvoz Fijatovih automobila. Bolji poznavaoci ove problematike slažu se sa Dačićem da će Rusi teško prihvatiti takvo nešto jer žele da zaštite svoju automobilsku industriju. To će biti teško i zbog namera Fijata da u Rusiji i to uskoro izgrade svoju fabriku.
- Sa sadašnjom cenom, "fijata 500L“, a to je 15.000 evra i carinom od 25 odsto, taj automobil bio bi skup za rusko tržište, ali bez carine mogli bismo tamo da prodamo 10.000 do 20.000 vozila godišnje - rekao je on.

Postavlja se pitanje zašto Fijatovi automobili proizvedeni u Kragujevcu ne mogu da se izvoze bez carine u Rusiju, kad Srbija i Ruska Federacija već godinama imaju sporazum o slobodnoj trgovini dveju zemalja kojim je uslov za bescarinski izvoz proizvoda iz Srbije u Rusiju da je proizvod 51 odsto domaćeg porekla.

Model "Fijat 500L“ zadovoljava taj kriterijum, pošto se u njega već ugrađuje čak 67 odsto delova i pozicija proizvedenih u Srbiji.

Međutim, Sporazum o slobodnoj trgovini i dalje ima poduži spisak proizvoda koji predstavljaju izuzetke iz režima slobodne trgovine sa Rusijom, a među njima su i putnički automobili i druga motorna vozila konstruisana prvenstveno za prevoz lica, uključujući i "karavane“, kombije i vozila za trke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izvoz automobila partnerstvo sa Rusima Srbija kragujevac fabrika automobila srpski fića srpski fijat 500l Fiat fijat automobili srbija fijat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana