Tekst objavljen: 14.01.2013 12:12        


Prosečno preduzeće u Srbiji samo za administrativne troškove svake godine da najmanje 378.000 dinara. Uz ostale obaveze, cena poslovanja je i deset puta veća.

Firme na birokratiju potroše bar 378.000 dinara

Prvi dani ove godine će delimično smanjiti ceh onima koji su u obavezi da plaćaju „muzički dinar“, a firme sa prometom do 50 miliona dinara veruju da će lakše poslovati sa mogućnošću da porez na dodatu vrednost uplaćaju po naplati potraživanja.

PESMA PREMA MINIMALCU

Za ugostiteljski objekat površine do 50 kvadrata, kako predviđa Zakon o autorskim i srodnim pravima, „muzički dinar“ mesečno može da iznosi do dvanaestine minimalne zarade. Za lokal do 100 kvadrata ovaj namet ne može da pređe desetinu minimalne zarade. Za objekte od 200 do 300 kvadrata „dinar“ košta najviše trećinu minimalca. Naknada je za veće lokale uvećana za još desetinu minimalne zarade.
Prvi na spisku administrativnih izdataka preduzeća je vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja. Ono godišnje košta, trgovinsku firmu sa deset zaposlenih, blizu 190.000 dinara. Takvo preduzeće popis plaća oko 59.000 dinara godišnje a obračun ličnih primanja i prateće evidencija još oko 51.000 dinara.

- Reč je o troškovima koji nastaju ili kao direktan izdatak ili su obračunati kao vreme koje zaposleni utroše ispunjavajući obaveze nametnute administrativnim zahtevima - objašnjavaju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj, koja je i sprovele ovo istraživanje birokratskih troškova.

- Iznosi mogu da variraju u zavisnosti od prometa, veličine i sektora u kojem određeno preduzeće posluje, ali i obima prenetog posla na knjigovodstvenu agenciju i drugih faktora.

Prosečnu firmu uplata pazara na godišnjem nivou košta više od 13.000 dinara. Vođenje knjige dnevnih izveštaja odnese još oko 11.000 dinara. Baš kao i mesečno podnošenje prijave poreza na dodatu vrednost, makar dok se ne odluče da to rade elektronski. Administracija je, međutim, samo deo troškova jednog preduzeća.

- Troškovi poslovanja mesečno lako dostignu 3.500 evra - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca. - Knjigovodstvene usluge, za preduzeće u sistemu PDV, iznose oko 1.800 evra mesečno. Ugostiteljsko, pa i trgovinsko preduzeće, svakog meseca mora da plati analizu briseva sa površina. To košta od 13.000 do 60.000 dinara, a država bi trebalo da refundira. Tu su još autorska prava, sklapanje ugovora, podaci Agencije za privredne registre. Održavanje protivpožarnih aparata košta od 5.000 do 15.000 dinara. Firme će sada najpre osetiti olakšanje jer neće morati avansno da uplaćuju PDV.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzeća preduzeće Srbija nameti takse

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana