Tekst objavljen: 27.05.2013 13:10        


Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je danas da postoji stvaran rizik od bankrota javnih finansija u Srbiji, dok ekonomista Miroslav Zdravković kaže da država nikako nije pred bankrotom s obzirom da na računima ima više od 260 milijardi dinara i da može da servisira dugove.

Fiskalni savet: Velike su šanse za bankrot države

Altiparmakov je rekao da je studija Međunarodnog monetarnog fonda sa podacima o tranzicionim zemljama u razvoju, od Drugog svetskog rata do sada, pokazala da je veći broj zemalja u razvoju čiji su dugovi, kao sada u Srbiji, dostigli 60 odsto bruto domaćeg proizvoda bankrotirao na ovaj ili onaj način, dok je mali broj njih uspeo da izbegne bankrot.

- Rizik od bankrota javnih finansija je veoma stvaran i realan - istakao je on.

Altiparmakov je kazao da se problem u reformama javnih finansija akumulira posebno od 2006. godine, kao i u prethodnih 13 godina, jer se u tranziciji troši više nego što se proizvodi.

Srbija je, kako je rekao, od 2008. od najmanje zaduženih zemalja u regionu stigla na drugo mesto odmah posle Mađarske i taj trend će pre ili kasnije postati neizdrživ.

Fiskalni deficit će u 2013. umesto planiranih 3,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) premašiti 5,5 odsto BDP-a, dok je javni dug već iznad 60 odsto, a nastaviće da raste tokom ove i u narednoj godini, kažu u Fiskalnom savetu.

On je naglasio da zbog svega toga potrošnja u društvu mora da se uskladiti sa tim problemom i opet zatražio zamrzavanje plata i penzija u javnom sektoru.

Fiskalni savet je ranije saopštio da su javne finansije u Srbiji u vrlo lošoj poziciji i da je neophodno što ranije usvojiti rebalans budžeta, koji će morati da sadrži i mere za kontrolu penzija i plata u javnom sektoru.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot bankrot srbija bankrot države javne finansije dugovi javni dug dugovanje rebalans budžeta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana