Tekst objavljen: 26.10.2012 7:45        


Čitavih 370.000 godina trebalo bi, bez hleba i vode, da živi i radi bivši trejder banke Sosijete ženeral Žerom Kervijel da bi, primajući minimalnu zakonom zagarantovanu platu u Francuskoj, mogao da isplati dug od 4,9 milijardi evra koji mu je u apelacionom postupku potvrdio sud kao kaznu pridodatu uz tri godine zatvora.

Francuska: Vraćaće dug banci 370.000 godina

Za ovu ubedljivo najveću globu izrečenu u istoriji francuskog zakonodavstva, može se slobodno reći da je groteskna, s obzirom na to da živ čovek ni u snu ne može da oduži ovakav dug državi.

NAPLATA

Plan je, zasad, da Kervijel ostane bez 200.000 evra autorskih prava na knjigu u kojoj je opisao ludosti svetskog finansijskog sistema, kao i da mu bude oduzet svaki eventualni budući evro, ukoliko, recimo, bude rešio da dogodovštine pretoči u holivudskoj režiji na filmsko platno.
Kako, inače, običan smrtnik, sin frizerke i nastavnika, koji nema nikakvo značajno nasledstvo, da za života zaradi toliko da bi mogao, recimo, da kupi čak 20 aviona tipa „A 380“?

Očigledno je da je visina kazne, koja iznosi čak dve trećine godišnjeg budžeta francuskog ministarstva pravde, osmišljena tako da bude primerena dometu galopirajuće svetske ekonomske krize. Ispada tako da je Kervijel izabran kao žrtveni jarac za obračun društva s finansijskim nelogičnostima današnjice.

Obavezujući Kervijela da plati tačno koliko je proneverio kockajući se na tržištu hartija od vrednosti, sud je istovremeno oslobodio odgovornosti poslodavce. Time se, pune četiri godine posle izbijanja afere, faktički uprlo prstom u berzanske mešetare kao u glavni uzročnik za ekonomski krah.

Ispada, tako, da je trejder pod radnim pseudonimom „2A“ radio apsolutno na svoju ruku, iako je, na neki način, svakako bio samo šraf u dobro uhodanoj mašini za pravljenje novca.



Rukovodstvo banke ističe da nisu imali pojma šta Kervijel radi, što je vrlo moguće s obzirom na to koliko je novac u poslednje vreme u svetu obezvređen i obesmišljen.

Sve i da je tako, logično se postavlja pitanje kakav im je to bio sistem kontrole, čim je neko tako lako uspeo da im proćerda tolike milijarde, boreći se kao usamljeni jahač protiv globalnih vetrenjača, kockajući se, ponekad, i sa čak 50 milijardi uloga, što je nekoliko puta više od celokupnog fonda banke.

Kervijel tvrdi da se u transakcijama nikada nije lažno predstavljao, iako ističe da je, koristeći rupe u sistemu, krio zarade i gubitke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska pronevere prevare banke Societe Generale banka Žerom Kerviel

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana