Tekst objavljen: 30.01.2013 7:46        


Ko će preuzeti Razvojnu banku Vojvodine znaće se za oko mesec dana. Sve četiri kuće koje su se pojavile kao zainteresovane za nju tražile su dodatno vreme da se detaljnije upoznaju s njenim poslovanjem i bilansima.

Francuzi, Italijani i Rusi ostali u trci za RBV

Pobednik će preuzeti 110 miliona evra osiguranih depozita banke i još sto neosiguranih. Od potonjih, 70 miliona evra nije pokriveno kvalitetnom aktivom, a taj deo treba da se pokrije obeznicama APV.

Već u prvom krugu kao zainteresovane javile su se Unikredit banka, poreklom iz Italije a najveća u Evropi. Tu je još ruska Sberbanka te dve francuske – Sosijete ženeral i Kredi agrikol.

Veoma je zanimljiv položaj Sosijete ženeral banke.
Oni su trenutno usred ozbiljnih pregovora. Hipo Alpe-Adrija prodaje svoje banke i lizing kompanje kod nas, u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Može po jedna, može sve. Baš Sosijete se pojavila kao zainteresovana da preuzme celu Hipo ponudu. Tako bi uzeli 250 filijala, s bilansom od 11 miliona evra i 1,1 milion klijenata. Koliko od tih pregovora zavise drugi poslovi u regionu tek će se videti.
Na to ko bi se mogao pojaviti kao najpovoljniji ponuđač utiču rezultati poslovanja u RBV-u ali i događanja na evropskom bankarskom tržištu. A tu je, uprkos kriznim vremenima, veoma živo: ima prodaja i uzimanja i preuzimanja.

Tako je Folks banka nedavno prodala sve svoje kuće u zemljama Jugoistočne Evrope. Kupac je bila ruska Sberbanka. Folks banka se javila kao zainteresovana za RBV, ali pre nego što je istočni deo preuzela ruska kuća tako da se više ne računaju u ozbiljnog kandidata, a baš zbog toga mogli bi da iznenade.

O Sberbanci se kod nas malo zna, izuzev da je jedna od najjačih banka u matičnoj zemlji. U bivšim republikama SSSR-a je učvrstila položaj.

To je prva veća banka koja je iz Rusije došla kod nas. O tome koliko su zainteresovani za RBV znaće se kada budu dostavili konačnu ponudu.

Kredi agrikol je po kapitalu i poslovanju u vrhu u Evropi. Zato nije čudo što želi da ojača poziciju kod nas. Francuske kompanije su veoma prisutne na vojvođanskom tržištu. Ima ih 15: osim „Lafraža„ tu su „Tarket„ i druge, a zapošljavaju 3.500 ljudi. Očigledno, vojvođansko tržište ih zanima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka prodaja banke državne banke Razvojna banka Vojvodine RBV UniCredit banka Sberbanka credit agricole Societe Generale banka propale banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana