Tekst objavljen: 01.10.2012 7:32        


Gastarbajteri su za prvih sedam meseci ove godine u Srbiju poslali 1,5 milijardi evra, ili oko dve milijarde dolara, što je 13 odsto manje nego u istom periodu lane. Potpuno preciznih podataka ipak nema jer mnogo novca pristiže direktno, bez posredstva banaka.

Gastarbajteri u Srbiju poslali 1,5 milijardi evra

Očekuje se da do kraja godine gastarbajteri, kada krenu slave i božićni i novogodišnji praznici, više deviza donesu i potroše u svojoj matici.

SUSEDI I SVET

Bosna i Hercegovina od svoje dijaspore lane je dobila 1,95 milijardi dolara, Hrvatska 1,26 milijardi dolara,Makedonija 435 miliona dolara, Slovenija 410 miliona evra, a Crna Gora 301 milion evra. U svetu najviše novca iz inostranstva dobija Indija - 57,8 milijardi dolara, Kina 57,2 milijarde dolara, a Filipini 23,5 milijardi dolara.
Zasad se čini da naši ljudi zaposleni van zemlje mnogo više štede nego ranije, a neki se iz zemalja koje su zapale u duboku krizu, kao što su Španija, Portugalija i Grčka, vraćaju u Srbiju.

Prošle godine rođaci su iz inostranstva svojima pomogli, po podacima Narodne banke Srbije, sa oko 2,9 milijardi evra. Doznake u proseku čine od deset do 13 odsto bruto domaćeg proizvoda, a čitava srpska industrija - 17,6 odsto.

Istraživanje Svetske banke pokazuje da je u Srbiju od 2000. do 2010. godine od iseljenika stiglo čak 43 milijarde dolara, najmanje dva puta više nego kroz direktne strane investicije.

Preračunato, svaki građanin je godišnje dobio po 73.605 dolara, odnosno mesečno 6.133 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gastarbajteri dijaspora dotacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana