Tekst objavljen: 12.11.2012 7:48        


Rukovodstvo Ikarbusa tvrdi da je to preduzeće neosnovano diskvalifikovano uslovima tendera za nabavku 180 autobusa za potrebe beogradskog GSP i navodi da od gradskog prevoznika nije dobilo avans za ranije naručena vozila.

Građani se guraju, a Beograd i Ikarbus svađaju

Reagujući na izjavu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da to preduzeće stalno kasni i ne poštuje dogovorene rokove isporuke, fabrika iz Zemuna saopštava da još nije dobila nijedan dinar po osnovu avansa za taj posao.

Ikarbus se, inače, žalio Agenciji za javne nabavke Beograda i republičkoj Komisiji za zaštitu potrošača jer smatra da je neosnovano diskvalifikovan uslovima tendera za nabavku 180 autobusa za potrebe gradskog prevoznika.

Podsećajući da 80 odsto voznog parka GSP Beograd čine autobusi Ikarbusa, čelnici te fabrike pitaju "zašto u vreme velike svetske ekonomske krize, kada sve države, pa i one najrazvijenije, štite svoja preduzeća i svoju proizvodnju, naš grad nama čak ne daje ni priliku da se borimo za posao".

Sa druge strane, Grad Beograd negira da je kriv za nesprovođenje ugovora sa preduzećem Ikarbus.

Gradske vlasti su podsetile da su zajedno sa Gradskim saobraćajnim preduzećem nakon kupovine 25 vozila, želeći da pomognu poslovanje preduzeća, sklopile sa Ikarbusom ugovor o isporuci 32 autobusa, ali je izostala garancija Fonda za razvoj na osnovu koje je to preduzeće od Unikredit lizinga trebalo da dobije kredit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd ikarbus GSP Beograd autobusi fabrika autobusa javni prevoz gradski prevoz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana