Tekst objavljen: 14.12.2012 11:28        


Dugovanja države mere se desetinama milijardi dinara, a spisak poverilaca je šarolik - od farmaceutskih kompanija, preko putara, sve do običnih građana. Ministarstva, međutim, imaju relativno kratak rok da se reše tog balansa.

Građanima pleni imovinu, a država duguje milijarde

Prema najavama ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, oni mogu da uđu u 2013. s dugovima, ali obaveze moraju da izmire do kraja marta, kada stupa na snagu Zakon o redovnom plaćanju.

RAČUNI ZA KOMUNALIJE ČISTI

Što se tiče dugovanja republičkih organa za komunalije, za razliku od prethodnih godina kada su ti dugovi dostizali i do dva miliona evra, jer Predsedništvo, Vlada, Ustavni sud, Skupština i ministarstva nisu plaćali telefone i komunalije, u novu godinu, kako nam je potvrđeno u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, ulaze ”čisti”.
Prema podacima Ministarstva finansija i privrede, ubedljivo najviše duguje sektor zdravstva - čak 26 milijardi dinara, od čega je 13 milijardi dug bolnica dobavljačima i farmaceutima, a ostatak dug zdravstvenog osiguranja.

Ogromna su dugovanja i na osnovu presuda iz Strazbura koje su građani dobili protiv Srbije - oko 650.000 evra za naknadu nematerijalne štete, plus još pedesetak miliona dinara za naknadu materijalne. Tu su i ogromni dugovi advokatima po službenoj dužnosti.

Kako kažu u Ministarstvu pravde, evidentirani dugovi prilikom preuzimanja ovog ministarstva, u julu, iznosili su 2,2 milijarde dinara, ali postoje i neevidentirani dugovi na osnovu rešenja sudova o prinudnim izvršenjima.

I Ministarstvo saobraćaja, koje je sa domaćim putarima ugovorilo poslove na izgradnji severnog kraka Koridora 10 i deonice autoputa Beograd - južni Jadran od Uba do Lajkovca, ima neizmerene obaveze od oko 5,5 milijardi dinara.

Veliki su dugovi i Ministarstva prosvete, od kog univerziteti potražuju milione, da ne bi dugovali za struju, vodu, grejanje i druge režije. Tačan iznos ovih milionskih dugova još nije sabran, ali i oni će morati vrlo brzo da budu makar prepolovljeni, ako ne i skroz sanirani.

- Nasledili smo dug od 2,5 milijardi dinara koji prethodna vlada nije izmirila prema neimarima za izvedene radove iz programa pomoći građevinskoj industriji - kaže Velimir Ilić, ministar građevinarstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
država dugovi zaduženost Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana