Tekst objavljen: 19.06.2013 8:11        


Grčke firme su na vrhu lestvice stranih investitora u Srbiji, do sada su u domaću ekonomiju investirale preko dve milijarde evra, otvarajući oko 25.000 radnih mesta.

Grci: Ne brinite, ne napuštamo Srbiju

O ekonomskom aspektu saradnje Grčke i Srbije razgovarali su članovi Helenskog privrednog udruženja i generalni sekretar za međunarodne ekonomske odnose grčkog Ministarstva spoljnih poslova Panajotis Mihalos.

Grčke firme najviše su angažovane u bankarstvu, građevinarstvu, energetici, turizmu... Uprkos ekonomskoj krizi koja je naročito pogodila njihovu zemlju, nema opasnosti da će grčke kompanije napustiti poslove u Srbiji, izjavio je Panajotis Mihalos.

- Nema takve opasnosti! Ona je prošla još prošle jeseni! Od jeseni 2012, posle fiskalne konsolidacije i regulisanja pitanja grčkog duga, sa Evropskom unijom, ta opasnost je otklonjena. Nema razloga za strah da će grčki kapital otići iz Srbije. Pa, čak i u jeku ekonomske krize, od 2010. do 2012. investitori su ostali u Srbiji i ostaći i na dalje, u to su me uveravali i na ovom sastanku - kaže Mihalos.

Po mišljenju Mihalosa u odnosima dve zemlje trgovina ima veliki potencijal, iako je trenutno na niskom nivou.

- Naša trgovinska razmena je samo 362 miliona evra, dakle veoma mala. A potencijal u toj oblasti je veliki i o tome sam razgovarao i sa grčkim poslovnim ljudima ovde ali i sa predstavnicima vlasti u Srbiji. Ima mnogo prostora da povećamo obim naše trgovinske razmene - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija strane investicije strani investitori ekonomska kriza Srbija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana