Tekst objavljen: 18.01.2013 15:05        


Poslanici grčkog parlamenta odlučili su da pokrenu istragu protiv bivšeg ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua, optuženog da je uklonio imena svojih rođaka sa spiska Grka koji su imovinu sakrili od poreskih vlasti na računima u švajcarskim bankama.

Grčka: Kad ministar finansija krije utaju poreza


Papakonstantinu tvrdi da nije menjao listu i da je žrtva klevete. - Nisam menjao podatke. Nezamislivo je da bih to učinio - kazao je bivši socijalistički ministar finansija.

Troje njegovih rođaka čija su imena, kako se tvrdi, uklonjena sa spiska, dostavilo je vlastima dokaze da je njihov novac na švajcarskim računima zakonito stečen i oporezovan, istakao je Papakonstantinu.

Francuske vlasti dostavile su 2010. Atini listu imena Grka koji imaju račune u švajcarskim bankama. Ipak, grčke vlasti nisu istražile potencijalno izbegavanje plaćanja poreza.

Lista na kojoj su imena 2.000 Grka s računima u Švajcarskoj, sastavni je deo podataka o 24.000 klijenata banke HSBC koju je navodno ukrao jedan njen službenik. Dve godine kasnije, krajem prošle godine, listu je objavio jedan marginalni atinski nedeljnik.

Grčke vlasti zatražile su od Francuske novi primerak spiska i ustanovile da su sa njega uklonjena imena tri rođaka nekadašnjeg ministra finansija. Istražni komitet grčkog parlamenta raspravljaće iduće nedelje o tom slučaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dužnička kriza ekonomska kriza utaja poreza utaja novca utaja Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana