Tekst objavljen: 06.12.2012 14:04        


Talas protesta zbog nezadovoljstva socijalnim, ekonomskim i političkim stanjem koji je poslednjih sedmica zahvatio Sloveniju, podgrejao je priče o mogućem bankrotu ove države.

Hoće li Slovenija završiti u plamenu?

Protesti zbog najavljenih budžetskih rezova i reformi koje Vlada Slovenije mora sprovesti kako bi izbegla bankrot doveli su do nasilja na ulicama te zemlje, a mnogi se pitaju da li će se u Sloveniji ponoviti "grčki scenario".

Slovenački političar i izvestitelj Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin kaže da je "Slovenija bila najrazvijenija u nekadašnjoj Jugoslaviji. Bila je u vrhu među zemljama koje su 2004. godine ušle u Evropsku uniju (EU). Sad je ta kriza toliko pogodila stanovništvo da je došlo do spoznaje da politička elita nije na nivou zadatka. Jednostavno, nije sposobna iskoristiti sve prednosti koje je Slovenija imala i zato se protestira protiv takve politike".
I slovenački premijer Janez Janša upozorio je na to da Slovenija može ići prema "grčkom scenariju" ako se nastave ulični protesti s elementima nasilja. On tvrdi je da je Slovenija zbog krize već "natopljena benzinom", koji lako može zapaliti "svaka šibica".

Ni ekonomski pokazatelji ne daju mesto preteranom optimizmu.

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji je u trećem kvartalu iznosila 9,2 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 8,2 posto. Tako se broj nezaposlenih u istom razdoblju popeo na 94.000, što je 11.000, odnosno skoro 14 posto više od prošle godine.

Manja je i štednja u bankama, a smanjuje se i iznos koji građani te zemlje mogu "staviti na stranu" svakog meseca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
neredi slovenija ekonomska kriza kriza u Evropi protesti demonstracije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana