Tekst objavljen: 28.09.2012 12:39        


Ponovno otvaranje granica za izvoz šećerne repe iz Srbije u Hrvatsku, koje se poslednjih dana pominje u ovoj susednoj državi, slažu se stručnjaci, bilo bi pogubno, ne samo po šećerane u Srbiji već i po poziciju naše zemlje kao izvoznika šećera u Evropsku uniju.

Hrvati bacili oko na srpski šećer

Ako bi, naime, rod repe sa 10.000 hektara bio prerađen u šećeranama u Hrvatskoj, Srbija ne bi mogla da podmiri svoje potrebe za šećerom i ne bi mogla da ispuni izvoznu kvotu za EU, od 180.000 tona šećera.

Hrvatska, kako upozorava Željko Kovačević, direktor šećerane „Šajkaška“ iz Žablja, koja posluje u sastavu „Helenik šugara“, već godinama svoju poziciju izvoznika šećera u EU gradi na repi koju je uvezla iz Srbije.

Hrvatska država za svaku tonu šećerne repe, bez obzira na to odakle je stigla, šećeranama isplati subvenciju od 10 do 11 evra - kaže Kovačević. - Samim tim, Hrvatima je lako da za rod sa 10.000 hektara plate i „nemoguću“ cenu, od gotovo 50 evra po toni.
- Počelo je sa relativno malim količinama repe, odnosno, rodom sa dve ili tri hiljade hektara - kaže Kovačević. - Broj hektara se, međutim, povećavao iz godine u godinu, i sada bi, da nije bilo zabrane izvoza, došli u situaciju da Hrvatima obezbedimo gotovo četvrtinu potreba za šećernom repom, pošto se kod njih ova industrijska biljka ne seje na više od 30.000 hektara, a kod nas bi kupili rod sa 10.000 hektara.

U uslovima velike suše i smanjene ponude repe, dodaje Kovačević, ovakav scenario je neprihvatljiv, pre svega za Srbiju, koja time dovodi svoje interese u pitanje.

- Stvar je jasna - odlučan je Kovačević. - Preko naših leđa komšije žele da sačuvaju izvoznu kvotu od 180.000 tona šećera, istu kao što je naša, iako mi imamo šest šećerana, koje mogu da proizvedu i 700.000 tona šećera, a oni samo tri, i iako mi, svake godine, sejemo najmanje 60.000 hektara repe, a kod njih su površine duplo manje.

Ako bi repa otišla put Hrvatske, dodaje Kovačević, naša zemlja, kojoj je za podmirenje domaćih potreba, kao i izvoza, potrebno oko 400.000 tona šećera, ove količine ne bi mogla da proizvede.

- Samim tim, mislim da Hrvatima moramo da poručimo, da ako žele nešto slatko iz Srbije, neka kupe šećer - kaže Kovačević. - Inače, gotovo sav šećer koji se proizvede u Hrvatskoj, završi u EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
šećerna repa šećer Hrvatska izvoz hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana