Tekst objavljen: 08.11.2012 16:09        


Hrvatska vlada je usvojila predlog zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koji bi od 1. januara 2013. godine trebao omogućiti ministarstvu finansija efikasnu kontrolu nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije, naročito u ugostiteljstvu i turizmu.

Hrvati kao Dinkić, uvode fiskalne kase

Uvođenjem fiskalnih kasa koje će biti povezane s poreskom upravom, trebalo bi se stati na kraj praksi skoro svih koji rade s gotovinom a koji iskazuju male promete i male dohotke, kaže ministar finansija Slavko Linić.

Sve priče da uvođenje fiskalnih blagajni ugostiteljima donosi trošak od čak 10.000 kuna (1.330 evra) predstavljaju pokušaj opstrukcije promena. Ako preduzetnik ne može potrošiti 3.000 do 4.000 (400 do 533 evra) za uvođenje novog sistema, onda nije preduzetnik nego mu treba socijalna pomoć, rekao je ministar finansija.
- Podaci pokazuju ogromne nelogičnosti jer ispada da je samo 15 odsto ukupnog prometa pokriveno prometom gotovinom, pri čemu su prosečni dnevni dohoci tako niski da se od njih ne može živeti - rekao je Linić.

Kod trgovine i popravaka predmeta dnevni dohodak je prosečno 85 kuna (11,3 evra), kod taksi službe 65 kuna (8,65 evra), u trgovini oko sto kuna (13,3 evra) , a u kafićima 95 kuna (12,63 evra).

Ministarstvo finansija procenjuje da će prihodi od fiskalizacije biti veći za milijardu kuna (oko 133 miliona evra), dok će rashodi za državu u prvoj godini iznositi 13 miliona kuna (1,73 miliona evra), a u naredne dve godine oko 15 miliona kuna (dva miliona evra).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porezi računi Hrvatska fiskalne kase

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana