Tekst objavljen: 05.07.2013 15:29        


Hrvatski mediji pišu o istorijskoj presudi u korist udruženja Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švajcarskim francima - i pobedila.

Hrvati pobedili banke: I šta sada?

Sud je u obrazloženju naveo da su banke povredile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u celosti informisali o svim parametrima potrebnim za donošenje odluke.

Hrvatski građani imaju u bankama više od 22,6 milijardi kuna stambenih kredita vezanih za švajcarski franak, što je 38,4 posto od ukupnih stambenih kredita. Udeo loših kredita vezanih za švajcarski franak krajem marta ove godine iznosio je blizu 10 posto nakon što su dužnicima rate porasle za vipe od 40 procenata u odnosu na 2006. godinu.
Ipak, mediji pišu i da ova pobeda potrošača nad bankama, iako je izazvala euforiju u javnosti i na društvenim mrežama, u kratkom roku neće ništa promeniti.

Naime, radi se tek o prvostepenoj presudi pa do pravosnažnosti presude može proći i nekoliko godina.

Tek kada (i ako!) presuda u kolektivnoj tužbi postane pravosnažna, svaki klijent imaće pravo da podigne zasebnu tužbu i ako je dobije imaće pravo na naknadu troškova.

Istovremeno, sudija Trgovačkog suda Radovan Dobronić pozvao je osam hrvatskih banaka koje su izgubile spor da pokušaju da se nagode jer bi presuda, postane li pravosnažna, bila temelj za nove tužbe koje bi banke mogle da baci na kolena.

Iako se složio sa bankarima da nisu mogli da predvide budućnost, on smatra da su znali da će doći do blagog ili umerenog rasta franka, ali da su to prećutali klijentima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska banke banka krediti švajcarci presuda sud prava klijenta banke zaštita klijenata banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana