Tekst objavljen: 21.01.2013 9:41        


Ukoliko neki Švajcarac želi da radi u Hrvatskoj i da traži radnu dozvolu, moraće da donese hrvatskom MUP-u i potvrdu o "sigurnom smeštaju radnika".

Hrvati se "plaše" švajcarskih gastarbajtera

Pomalo ironično, hrvatski Jutarnji list piše da se hrvatske vlasti boje da će Švajcarac koji dolazi da radi u njihovoj zemlji, spavati na klupi u parku, ili u jarku pored plota, pa žele da budu sigurni da se to neće dogoditi.

List navodi da je to originalni doprinos hrvatske birokratije i samo jedan od šesnaest dokumenata koje stranac mora da podnese tamošnjem MUP-u kada zatraži hrvatsku radnu dozvolu.

Jedna od njih je i “potvrda o podmirenim poreznim obvezama i doprinosima” od 40 kuna... Dakle, tu potvrdu treba da donese i Švajcarac koji nikada do sada ništa nije radio u Hrvatskoj.

Stoga verovatno nije neobično da se Švajcarci baš i ne guraju laktovima da bi došli da rade u Hrvatsku. Verovatno će dvaput da razmisle i hoće li svoj novac investirati u preduzeće u Hrvatskoj u kojem bi mogli da se zaposle. Jer, kako piše list, ukoliko sami sebe postave kao direktora u svojoj firmi bez zaposlenja, tada im ne treba ni radna dozvola, ni dozvola boravka, ni diploma, ni radna knjižica - ništa!

Problemi za inostrane investitore javljaju se već kod osnivanja preduzeća i izbora naziva firme: na primer, ime ne može biti skraćenica .

Najveće muke možda i nisu u prikupljanju svih potrebnih 16 dokumenata, najgora je neizvesnost hoće li dozvola biti izdata ili ne. A produženje se mora zatražiti najkasnije 45 dana pre isteka... i tada opet sve od početka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radna mesta posao švajcarska Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana