Tekst objavljen: 06.12.2012 15:12        


Produktivnost na poslu oscilira, stoga retko kada odradimo radni dan u celosti. Koliko vremena hrvatski radnici provode na poslu 'zabušavajući' i koji su razlozi tome, istražio je portal MojPosao.

Hrvati zabušavaju zbog dosade ili preniskih plata

Velika većina ispitanika (88%) priznaje da radno vreme 'troši' i na aktivnosti nevezane za posao, iako im na to 'otpada' doslovno pola sata. Tek 12% tvrdi da radno vreme provodi isključivo radeći.

Potreban odmor najčešći je 'izgovor' za 'zabušavanje' na poslu – 67% ispitanih navodi da ih obavljanje aktivnosti nevezanih za posao odmara. Drugi razlog 'zabušavanja' je dosada (35%), dok 30% ispitanika tokom radnog vremena obavlja svoje privatne obaveze. Čak 24% smatra da nisu dovoljno plaćeni za posao koji obavljaju, pa se na ovaj način 'svete' poslodavcu.
Internet je glavni, ali ne i jedini, razlog 'zabušavanja' na poslu. Naime, svi ispitanici navode da deo radnog vremena provode surfujući internetom. Radno vrijeme 'troši' se i na druženje s kolegama (88%) i privatne telefonske razgovore (69%) među kojima se 40% njih obavlja izvan ureda.

Na aktivnosti koje nisu vezane uz posao najviše ispitanika (26%) provede između pola sata i sat vremena dnevno. Njih gotovo jednak broj (25%) 'troši' između 15 minuta i pola sata na zabavu ili privatne obaveze, dok petina (20%) i do dva sata dnevno naprosto provodi 'ne radeći ništa'.

Gotovo polovina ispitanika (49%) odlazi kod lekara, dok ih 42% odlazi u banku ili poštu. Odlazak na piće s prijateljem praktikuje 21% ispitanika, dok manji broj ispitanika odlazi u kupovinu (20%) iako im traje radno vreme.

Svoje radno vreme 12% ispitanika koristi za odlazak po decu, dok ih 5% navodi nešto drugo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska posao radnici zaposleni radna mesta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana