Tekst objavljen: 19.03.2013 17:30        


Predsednik Uprave TDR Davor Tomašković kaže da se nada da će EU obezbediti da zadrže povlašćene uslove na tržištima CEFTA nakon ulaska Hvatske u EU.

Hrvatski TDR se nada povlašćenim uslovima u Srbiji Pušači se snalaze na sve načine da što manje plate

Tomašković je podsetio da će ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTA značajno porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji izvoze u zemlje regije, ističući da to pitanje ne pogađa samo TDR, već kompletnu prehrambenu industriju u Hrvatskoj.

Tomašković u ovoj godini predviđa pad tržišta cigareta u Srbiji od 20 odsto i dodaje da zbog poskupljena cigareta pušači ne prestaju da puše, već prvo prelaze na jeftinije cigarete, pa onda na rezani duvan.
Precizirao je da će, ulaskom Hrvatske u EU u julu ove godine, carine na cigarete proizvedene u Hrvatskoj u u Srbiji biti povećane sa 15 odsto na 57 odsto, u BiH sa nula na 15 odsto, u Makedoniji sa 27 na 42 odsto, a na Kosovu sa nula na 10 odsto.

To povećanje, prema rečima Tomaškovića, rovinjski TDR će "koštati dodatnih 10 miliona evra plaćenih carina godišnje ili 130 radnih mesta u Hrvatskoj".

- Ako carine i budu povećane potrošači to neće osetiti, odnosno neće biti povećavane cene cigarata jer će TDR taj dodatni trošak preuzeti na sebe - rekao je Tomašković.

Prema rečima Tomaškovića, TDR je na tržištu Srbije u 2012. prodao 1,4 milijardi cigareta i zadržao tržišni udeo od 7,6 odsto. Godinu dana ranije ta hrvatska kompanija je, prema sopstvenim podacima, u Srbiji prodala 1,5 milijardi cigareta, a tržišni udeo je bio 8,1 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tdr cigarete pušenje pušači Srbija Hrvatska duvandžije duvan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana