Tekst objavljen: 14.11.2012 12:19        


Slovenačka grupacija Merkator je u devet meseci zaključno sa septembrom zabeležila gubitak od 22 miliona evra, kao posledica usporene privredne aktivnosti u regionu, dužničke krize, pada slovenačkog izvoza i uvoza, kao i nepovoljnog kretanja deviznog kursa u Srbiji.

I dinar kriv za Merkatorov gubitak od 22 mil. evra

Gubitak je zabeležen uprkos tome što su prihodi istovremeno porasli za 0,7 odsto na godišnjem nivou na 2,1 milijardu evra, što čini 72,2 odsto ukupnih prihoda planiranih za ovu godinu, saopštio je Merkator.

Podaci su pokazali da su prihodi te slovenačke grupacije na domaćem tržištu pali za dva odsto, dok su na inostranom tržištu porasli za 4,4 odsto. Najveći rast prihoda, od 53,7 odsto, zabeležen je u Bosni i Hercegovini, najviše zahvaljujući preuzimanju kompanije Drvopromet.

U saopštenju se navodi da je profit pre plaćanja poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije u devet meseci zaključno sa septembrom iznosio 95,1 milion evra, što čini 61,8 odsto godišnjeg plana.

Dok u Merkatoru za neočekivano loše rezultate poslovanja krive dužničku krizu, kao i pad vrednosti srpskog dinara za više od osam odsto, oni takođe ističu kako su u istom periodu uspeli da snize dug grupacije za 42 miliona evra.

Pored toga, kompanija je u razvoj svoje maloprodajne mreže u pomenutom razdoblju uložila 56 miliona evra, a takođe je proširila bruto površinu svog prodajnog prostora za 43.000 kvadratna metra, što je uglavnom iznajmljeno, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
merkator mercator slovenija Srbija trgovinski lanci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana