Tekst objavljen: 22.05.2013 16:50        


Put do udruživanja najvećih kompanija s ovih prostora biće svakako neizvestan i dug, ali ne i nemoguć. Ko će se i kada opametiti...

I hrvatski tajkuni bi spajali kompanije sa našima

Vlasnik MK-grupe Miodrag Kostić je predložio stvaranje zajedničke kompanije AMANP, koju bi činili Agrokor, MK-grupa, Atlantik, Nektar, Podravka...

To, inače, nije prva inicijativa da se najveće kompanije iz regiona udruže u jednu veliku i evropski konkurentnu firmu. Naime, nekada tri najveće trgovačke kompanije na Balkanu, slovenački Merkator, srpska Delta i hrvatski Agrokor, još 2006. godine su pregovarale o udruživanju, ali to toga ipak nije došlo.
- Imala bi prihode od oko sedam milijardi evra, i za nju bi, vladao neviđen interes. Ako se na vreme ne opametimo, bićemo samo gledaoci na velikoj evropskoj utakmici - kaže on.

Treba podsetiti i na to da bi po tom predlogu ista kompanija proizvodila, ali i prodavala, praktično najpoznatije brendove iz bivše Jugoslavije, od „vegete„ preko „kokte„ do „smokija„, „karneks pašteta„, „fruktal sokova”...

U hrvatskom „Agrokoru“ kažu da je ideja predsednika „MK grupe“ „odlično strateško razmišljanje“ i da podržavaju inicijative koje idu u tom smeru.

- To je nešto o čemu je „Agrokor“ uvek govorio, iako ne konkretno za pomenute kompanije. To je jedini ispravni put razvoja regionalnih kompanija i suprotstavljanja multinacionalnoj konkurenciji - navode u ovoj kompaniji.



I jedna od najvećih hrvatskog kompanija „Atlantik grupa“ podržava ideju predsednika „MK grupe“ i poslovnog kluba „Privrednik“ Miodraga Kostića o regionalnom povezivanju kompanija.

- Predlog smo doživeli primarno kao pozitivnu provokaciju na provokativno razmišljanje i propitivanje uvreženih rezona kad je reč o upravljanju kompanijama i vlasničkim odnosima - kažu u hrvatskoj „Atlantik grupi“, čiji je predsednik Emil Tedeski.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Hrvatska kompanije preduzeće tajkuni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana