Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 21.03.2013 17:29        


Srbija ima kamena u ogromnim količinama ali zbog njegove minimalne eksploaticije oko 90 odsto te sirovine domaća industrija nabavlja iz inostranstva, iako je često lošijeg kvaliteta od srpskog, ocena je učesnika petog Međunarodnog sajma kamena i prateće industrije "Stone expo".

I kamen smo pokvarili: Uvozimo tuđi a naš arčimo (mzacha/sxc)

- U ovom trenutku kamen nije izvozna sirovina Srbije, ali ima potencijala da bude i moraćemo puno toga da uradimo da bi njegova proizvodnja zaživela - rekao je državni sekretar ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja ,Srđan Belij.

Naglašavajući da je sadašnja vlada prepoznala kamen kao nemetaličnu sirovinu i kao veliki resurs, Balij je rekao da se radi na zakonskoj regulativi kako bi se pospešila njegova proizvodnja, i u legalne tokove uključili oni ljudi koji kamen vade na svojim imanjima.

Predsednik Udruženja "Kamen Srbije" Zoran Đajić ocenjuje da kamen ne može da se eksploatiše na zastareo način i bez ozbiljne tehnologije, i podseća da se u Srbiji 50-ih godina prošlog veka kamen vadio na 250 lokacija a danas na manje od deset.

- Umesto da imamo bar 300 lokacija, mi imamo mnogo manje nego pre 60 godina i to je porazna činjenica - kaže Đajić, i dodaje da upravo Sajam kamena ima za cilj da to promeni.

Đajić je rekao da domaća industrija kamen uglavnom uvozi, odnosno da je od 80 do 90 odsto kamena koji se koristi u Srbiji iz inostranstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamen industrija građevinarstvo građevinska industrija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana