Tekst objavljen: 21.12.2012 9:38        


Internet kabl bi u 2013. godini konačno mogao da stigne i do udaljenih sela u Srbiji, predviđa novi akcioni plan o elektronskim komunikacijama. Iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija kažu da će ovaj dokument biti usvojen do kraja ove godine, a među svojim rešenjima predviđa i uvođenje dugo čekanog brzog interneta.

Internet u svakom selu, brzina do 30 megabita

Širokopojasna mreža bi trebalo duplo da poveća protok interneta u Srbiji u naredne dve godine.

NAPREDAK U BRZINI

Pre samo godinu dana prosečna brzina interneta u Srbiji bila je svega 3 megabajta u sekundi. U martu ove godine, prosečan srpski klijent na mreži mogao je da skida podatke gotovo duplo brže jer se brzina povećala na 5,5 megabajta za jednu sekundu. Tako se Srbija našla na 69. mestu po brzini interneta, od ukupno 174 zemlje koje su učestvovale u istraživanju.
Građani u ruralnim područjima uskoro bi mogli da bez problema gledaju TV program, preko svog mobilnog telefona.

- Akcioni plan o elektronskim komunikacijama omogućava operaterima da razviju modernu tehnologiju na celom području zemlje - kaže Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije i informaciono društvo.

- Tako će internet u svoje domove moći da uvedu i građani koji žive u udaljenim selima. Trebalo bi da ga usvojimo do kraja godine.

Prosečna brzina interneta kod nas sada je 5,5 megabita u sekundi, po čemu su od nas brže i Hrvatska, Slovenija i Mađarska. Rumunija ima čak sedam puta brži internet, po istoj ceni mesečne usluge. Novi akcioni plan, pak, predviđa povećanje protoka informacija do 10 megabajta u sekundi do 2014. godine.

- Uvođenjem širokopojasnog interneta, do 2016. godine bi trebalo da prosečna brzina mreže u domaćinstvima u Srbiji bude 30 megabita - dodaje Lazarević. - Procene Evropske unije do 2020. godine su 100 megabajta u jednoj sekundi.

Akcioni plan, navodi Lazarević, jedna je od preporuka koja stoji i u Beloj knjizi stranih investitora, kako bi se privukla nova ulaganja u Srbiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija tehnologija brzina interneta online internet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana