Tekst objavljen: 30.05.2013 16:50        


Ispod plantaža, zbog kojih je južna Italija postala drugi najveći svetski proizvođač maslinovog ulja, geolozi su otkrili daleko unosniju tečnost - naftu.

Italija je sve ove godine ležala na (crnom) zlatu

Bazilikata, planinska i slabo naseljena pokrajina u južnom delu Italije, leži na više od milijardu barela nafte, nudeći Italiji značajno oruđe u borbi protiv dvogodišnje recesije.

Italijanska energetska kompanija ENI i francuski Total planiraju da udvostruče proizvodnju, podižući proizvodnju u Italiji na skoro 200.000 barela dnevno, čime bi ta zemlja postala treći najveći evropski proizvođač nafte posle Britanije i Norveške.

- Ovo je gigantsko polje, koje ima ogromne potencijale - rekao je direktor istraživačkog i proizvodnog odeljenja kompanije ENI i predsednik Italijanske naftne i rudarske asocijacije, Klaudio Deskalci.

- Italija troši čak 60 milijardi evra na naftu i povećanje proizvodnje, a mogla bi uštedeti oko pet milijardi evra i otvoriti oko 20.000 radnih mesta - dodao je Deskalci.

Italijanska vlada je u okviru nacionalne energetske strategije za prošlu godinu kao jedan od ciljeva odredila povećanje proizvodnje nafte i gasa.

Italija, koja se bori sa najdužom recesijom u poslednje dve decenije, nikada nije bila naftom bogata zemlja. Ova zemlja proizvodi 101.000 barela dnevno, odnosno oko sedam odsto ukupne potrošnje, uglavnom vadeći nafti iz podzemnih oblasti Bazilikate i podvodnih nalazišta pored Sicilije, ali i iz delova centralne i severne Italije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta maslina Italija bareli nafte naftno polje nalazište nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana