Tekst objavljen: 18.01.2013 16:45        


Odluka da u železničkom sektoru sarađuje sa Kinom, Srbiju će koštati u pogledu kvaliteta, ocenio je direktor Železnice Italije Mauro Moreti i dodao da "svaka zemlja održava odnose kakve želi, ali nakon toga ona će, naravno, platiti i posledice svojih odluka. Tako se, po pravilu, i uspostavljaju odnosi među zemljama".

Italijani Srbiji: Pazite se kineskih pruga

- To znači da Srbija želi jačanje odnosa s Kinom. Posle će se ispostaviti nešto kao u Africi, gde kineske infrastrukture nisu najboljeg kvaliteta - upozorio je Moreti.

Srpski ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je krajem decembra 2012. pozvao kineske kompanije da učestvuju u izgradnji železničkog Koridora 10 kroz Srbiju, rekavši da su projekti spremni i da bi, ukoliko se postigne dogovor sa Kinezima, realizacija mogla da počne na proleće.

Sa istog skupa u Rimu potpredsednik Evropske komisije, zadužen za industriju i preduzetništvo Antonio Tajani poručio je da je Evropskoj uniji u nadmetanju s Kinom u izgradnji infrastruktura u Evropi potreban "kvalitet".

- Ako želi da se nadmeće sa Kinom u realizaciji infrastruktura, EU treba da istakne kvalitet. Kina je konkurent u Africi, Južnoj Americi i svugde. Moramo da se takmičmo kvalitetom, snagom, organizacijom i aktivnim prisustvom na svim frontovima - kazao je taj evropski zvaničnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
železnica železnice srbije infrastruktura saobraćaj kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana