Tekst objavljen: 20.12.2012 12:46        


Iz Srbije je u prvoj deceniji 21. veka izvučeno čak 5,1 milijarda dolara nelegalno zarađenog novca u poreske oaze čime se Srbija našla na visokom 16. mestu u svetu.

Iz Srbije otišlo 5,1 mlrd. dolara "prljavog novca"

To se navodi u izveštaju instituta "Global Financial Integritdž“ u kojem su zemlje u razvoju rangirane po nedopuštenom odlivu novca u „poreske rajeve“.

Lider u ispumpavanju „prljavog“ novca u svetu je Kina odakle su za deset godina iznesene 274 milijarde dolara, a slede Meksiko sa 47 milijardi, Malezija sa 28 milijardi, Saudijska Arabija sa 20 milijardi i Rusija sa 15,1 milijardom dolara.
Navodi se da je reč isključivo o novcu stečenom putem korupcije ili utaje poreza i da nije obuhvaćen organizovani kriminal, trgovina narkoticima, ljudima, oružjem i prostitucija.

Autori izveštaja upozoravaju da su njihovi proračuni prilično konzervativni i da su realni iznosi, u stvari, mnogo veći.

Kada su u pitanju zemlje u regionu, najviše ilegalnog novca izvučeno je baš iz Srbije.

Iz Hrvatske je u „poreske rajeve“ otišlo 1,5 milijardi dolara, što je svrstalo na 39. mesto, dok je iz Crne Gore ilegalan odliv novca dostigao nešto više od milijardu dolara i ona se našla na 50. mestu.

Sa 461 milionom dolara Makedonija se našla na 76. mestu, dok je Albanija sa 136 miliona zauzela 136. mesto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kriminal pronevere korupcija utaja utaja novca utaja poreza poreske oaze poreski raj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana