Tekst objavljen: 14.06.2013 17:21        


Javni dug Španije dostigao je rekordni nivo u prvom tromesečju ove godine, uprkos merama štednje premijera Marijana Rahoja, saopštila je centralna banka te zemlje.

Javni dug Španije 88,2 odsto BDP, bez posla 27%

Španski javni dug porastao je na 88,2 odsto godišnjeg bruto društvenog proizvoda (BDP), što je za 15,2 procentna poena više nego u istom periodu lane, prenosi France press.

Španija, kao četvrta najveća ekonomija evrozone, bori se da skreše svoje godišnje deficite, nastavljajući tako da nagomilava novi dug. Konzervativna vlada je obećala da će u periodu od 2012-2014. sprovesti program uštede 150 milijardi evra, što je izazvalo masovne demonstracije na ulicama.

Međutim, duboka recesija otežala je sprovođenje tog zadatka, snižavajući poreske prihode države i povećavajući troškove socijalnog osiguranja, naročito za nezaposlene koji čine više od 27 odsto radne snage.

Troškovi spasavanja španskog bankarskog sektora takođe su uticali na podizanje nivoa javnog duga.

Španija je do sada iz evropskog spasilačkog zajma od 100 milijardi evra iskoristila 41,3 milijarde za pokretanje banaka, koje su opterećene lošim zajmovima od pucanja mehura nekretnina u 2008. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    srđan 14.06.2013 21:05

    Očekivana dešavanja.Ko god je poslušao savete MMf-a i Svetske banke tone u još veću krizu.Otpuštanjem radnika smanjuju se prilivi u državnu kasu i povećavaju rashodi.Smanjuje se kupovna moć,priliv od poreza i PDV-a je sve manji,državna kasa praznija.Kod nas je dodatni problem sa zaista prevelikom administracijom koja mora da se smanji,ali taj novac mora da se uloži u nova radna mesta u proizvodnji.Ako bi se postupilo mimo toga socijalnim davanjima bi se efekat od uštede eliminisao.Zaista moramo da shvatimo da namere Zapada nikako nisu dobronamerne,i da pristup fondovima i bespovratnim sredstvima plaćamo preskupim pozajmicama,prostim rečnikom bespovratna sredstva od par stotina miliona evra su reklama kojom nas Zapad plaća i mami,a aranžmani sa MMF-om od par milijardi evra i više godišnje su prečica ka bankrotu.Evropska unija tone i to je put bez povratka,većina zemalja već najavljuje referendume za izlazak iz nje i jedinio dobro u svemu tome je što će se nadam raspasti pre nego mi udjemo u nju.

  2. User image
    Zeljko 25.06.2013 21:23

    Koja je to vecina zemalja, koje najavljuju referendum?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Španija nezaposleni nezaposlenost javni dug ekonomija ekonomska kriza dužnička kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana