Tekst objavljen: 19.06.2013 13:00        


Preuzimanjem Merkatora od strane Agrokora hrvatska privreda je dodatno ojačala svoju poziciju u našoj zemlji, dok su našim firmama vrata kod komšija zatvorena.

Jedan smer: Kako su nas osvojili Hrvati i Slovenci

Hrvatska i slovenačka ulaganja u Srbiju, po broju otvorenih preduzeća i visini investicija više desetina puta su veća nego u obrnutom smeru.

Domaće firme se žale da im je mnogo teže da plasiraju svoju robu u Sloveniju, nego u Hrvatsku. Iako je naša roba slabo zastupljena na ovim tržištima, postoje brendovi iz Srbije koji su godinama visoko kotirani, poput „jafa“ keksa, „plazme“ ili „smokija“. Valja napomenuti, da njihovi privrednici imaju znatno manje problema kod plasmana svoje robe na srpskom tržištu.
Za poslednjih 13 godina Hrvatska je na srpsko tržište uložila 566 miliona evra, a Slovenija čak tri puta više. Istovremeno, na prste jedne ruke mogu da se izbroje srpske kompanije, koje posluju u tim državama.

Srpska roba je i dalje veoma slabo zastupljena na tim tržištima. I dok, poređenja radi, kod nas posluje 280 hrvatskih preduzeća, naših je tamo svega desetak, sa ukupnim ulaganjem od 40 miliona evra, dakle sedam puta manjim.

Od važnijih domaćih investitora ističemo Svislajon Takovo, NCA Investments grup, Tarket, Galeb grupu, Tesla štednu banku i neku manju firmu...

Još je nepovoljniji odnos sa Slovenijom, koja ima 1.500 registrovanih predstavništava u Srbiji, a oko 500 aktivnih firmi. Slovenačke firme u Srbiji koriste Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, pre svega Gorenje, Kolposan, Impol Seval, JUB Šimanovci, Helios...

Od srpskih kompanija tamo su prisutni jedino Komtrejd, Nektar, Beohemija i nekoliko manjih firmi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska slovenija Srbija ekonomija strane investicije strani investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana