Tekst objavljen: 07.12.2012 11:48        


Na kompresorskoj stanici Ruskaja u Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije na obali Crnog mora počinju prvi radovi na izgradnji gasovoda "Južni tok".

Južni tok: Najveći projekat u poslednjih 60 godina

U izgradnju "Južnog toka", koji će transportovati ruski gas u Evropu po dnu Crnog mora, biće uloženo oko 15,82 milijarde dolara.

Kada je reč o ceni gasa, savetnik u Ministarstvu energetike kaže da ona ne zavisi samo od gasovoda i mogućnosti snabdevanja i dodaje da je cena gasa vezana za cenu nafte. - Naši čelnici Srbijagasa su obećali da će doći do poboljšanje cene gasa u odnosu na snabdevanje 'Srbijagasa'. Možemo očekivati poboljšanje cene gasa u spoljnom delu, i zbog troškova transporta koji poboljšava ovaj gasovod - objašnjava Aksentijević.
I Srbija je na trasi gasovoda, a radovi na izgradnja kroz našu zemlju trebalo bi da počnu do kraja decembra.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće oko 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a očekuje se da će u njoj, takodje, biti čvorište za snabdevanje regiona gasom, ka Republici Srpskoj, Madarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje.

Projekat trase "Južnog toka" kroz Srbiju je za našu zemlju najveći investicioni projekat u poslednjih šest decenija i njegova vrednost, samo za izgradnju, procenjuje se na oko dve milijarde evra.

Savetnik u Ministarstvu energetike Ljubomir Aksentijević rekao je da će Srbija imati prihod od oko dvesta miliona evra od dela tranzitnih taksi gasovoda i da će smanjiti energetsku zavisnost od nedostatka gasa.

- Dobićemo direktne ekonomske efekte. Započinjanje tako velike investicije na 470 kilometara, zahteva veliki nivo građevinskih radova gde će srpske firme svakako učestvovati. Procenjeno je da će oko 2.000 ljudi direktno učestvovati u tome - kaže Aksentijević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija južni tok gas gasovod energetika investicije strane investicije partnerstvo sa Rusima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana