Tekst objavljen: 03.12.2012 10:41        


Unija poslodavaca Srbije podnela je inicijativu za izmene Zakona o radu, tražeći od države da omogući da rad na određeno vreme umesto godinu dana, maksimalno može da traje 36 meseci, a da se trajanje prekida koje se ne smatra prekidom rada smanjuje sa 30 na 15 dana.

Kakav nam Zakon o radu spremaju poslodavci

Poslodavci su u inicijativi predatoj Ministarstvu rada, zatražili uvođenje odredbe kojom bi prekovremeni rad mogao da traje i duže od osam sati nedeljno, ali i davanje slobode poslodavcu u izboru kriterijuma za uvećanje zakonskog minimuma od 20 dana za godišnji odmor.

Poslodavci bi iz novog zakona izbrisali odredbu po kojoj se zaposlenom ne mogu utvrditi manja prava od onih koje je imao kod poslodavca koji ga je uputio na rad i dodali da poslodavac kod kojeg je zaposleni upućen na rad može da rasporedi zaposlenog, uz pisanu saglasnost, na radno mesto u skladu sa svojom sistematizacijom radnih mesta.
Osim toga, poslodavci insistiraju na mogućnosti da se sa zaposlenim dogovore oko korišćenja godišnjeg odmora u više delova, ali i na skraćenju perioda minimalnog trajanja prvog dela godišnjeg odmora na dve neprekidne radne nedelje, odnosno najmanje tri radne nedelje u toku kalendarske godine.

U cilju smanjenja administracije, ističu u Uniji, trebalo bi uvesti i mogućnost kolektivnog godišnjeg odmora.

U UPS predlažu da se novim zakonom, između ostalog, uvede mogućnost da se zaposlena žena na lični zahtev vrati na rad i pre isteka porodiljskog odsustva, s tim da u tom slučaju ima pravo na polovinu punog radnog vremena, za koju ostvaruje zaradu u skladu sa zakonom i ugovorom o radu, dok za drugu polovinu ostvaruje naknadu zarade u skladu sa zakonom.

Nagrade i bonusi bi se izuzeli od oporezivanja, a maksimalan iznos otpremnine računao bi se po godinama radnog staža provedenih kod poslodavca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslodavac prava zaposlenih prava radnika ekonomska kriza zakon o radu posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana