Tekst objavljen: 04.02.2013 13:33        


Najvažnije novine u nacrtu Generalnog urbanističkog plana Beograda do 2021. su privredne zone na parcelama u svojini grada. Ta riznica od oko 200 hektara obuhvata zemljište PKB-a, placeve uz auto-put Beograd–Zagreb i Beograd–Niš, područje pored mosta Zemun–Borča i obilaznice oko Beograda.

Evo kako će Beograd izgledati 2021. godine

Pogledajte i kako je Beograd mogao da izgleda da su obećanja ispunjena


Izmeštanje autobuske i železničke stanice iz Savskog amfiteatra, najvrednije gradske lokacije, planira se od pedesetih godina prošlog veka i pomak na tom putu mogao bi da se desi u ovoj godini.

Preostalih 450 hektara od dorćolske marine do Ade Huje pre tri godine promenilo je namenu od industrijske zone u gradski centar (stanovi, poslovni prostor, parkovi, kulturni sadržaji...). Za taj deo grada jedan plan detaljne regulacije je nedavno usvojen, a dva su u izradi.
Autobuska stanica biće u Novom Beogradu kod „buvljaka”, a pored nje i buduća železnička stanica Novi Beograd. Za tu lokaciju GUP je predvideo izradu plana detaljne regulacije i u okviru njega saobraćajnu studiju i urbanističko-arhitektonski konkurs. Glavna železnička stanica biće preseljena u Prokop, kada on bude završen – kaže dr Nebojša Stefanović, direktor Urbanističkog zavoda Beograda.

Prema Generalnom urbanističkom planu prestonice, prioriteti su i prva linija metroa od Ustaničke do Zemuna, izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra i nastavak izgradnje tri saobraćajna prstena obilaznice oko Beograda. Luka Beograd ostaje na sadašnjoj lokaciji i područje za lučne delatnosti zauzima oko 35 hektara.

– Planirano je izmeštanje luke i za to su određene dve lokacije: Velikoselski rit i leva strana Dunava od mosta ka Pančevu. Tek kada bude izgrađena nova luka stara se gasi. Kada će to da se desi zavisi pre svega od republike, a ne grada – precizira Stefanović.

Istovremeno, kako sada stvari stoje, teško je očekivati da ćemo u Beogradu 2021. godine viđati nebodere kakve imaju svetske metropole.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije saobraćaj infrastruktura Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana