Tekst objavljen: 18.03.2013 9:09        


Posao ”preko veze” ili ”na preporuku” i dalje je najefikasniji način zapošljavanja u Srbiji. U Republičkom zavodu za statistiku kažu da je 293.202 nezaposlena za godinu dana promenilo svoj status, ali tek 11.448 zahvaljujući posredovanju Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Kako do posla u Srbiji? Lako, preko veze

Ostali su se snašli uz pomoć prijatelja, sindikata, preko raznih oglasa, javnih konkursa, direktnim obraćanjem poslodavcima...

Istraživanja pokazuju da tek svaki peti radnik u državnoj firmi napredak u karijeri postiže zahvaljujući svom fer radu. Infostudovo istraživanje je pokazalo da je čak 45 odsto anketiranih navelo da je za napredovanje potrebna pripadnost nekoj političkoj partiji, a još 40 odsto je potvrdilo da se može napredovati i ukoliko zaposleni ima blizak odnos sa šefom.
Istraživanja ”Infostuda”, najvećeg portala za zapošljavanje u zemlji, takođe su pokazala da su ”pomoć prijatelja” ili jaka veza presudni pri zapošljavanju u državnoj firmi jer se na taj način zaposlilo više od polovine ispitanika.

Tek svaki deseti anketirani posao je našao uz pomoć NSZ-a. U privatnim kompanijama prednjače upošljavanja preko oglasa i konkursa.

Paradoksalno je, kažu u Zavodu, što je NSZ imala najmanje uticaja u glavnom gradu gde su se preporuke ove službe pokazale efikasnima za samo 886 nezaposlenih.

S druge strane, izgleda da NSZ ima najviše uticaja među mlađim i pismenijim svetom jer je zahvaljujući njihovom posredovanju do posla došlo 9.050 kandidata sa srednjom školom ili fakultetom, kao i 7.579 mlađih od 35 godina.

Ipak, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da statistika ume da zavara i dodaju da su njihovi stručnjaci indirektno uspeli da uposle znatno više kandidata nego što je pokazala Anketa o radnoj snazi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    munja 18.03.2013 10:03

    gospodo iz vlade,jeste li znali u drzavnom sektoru korupcija prilikom zaposljavanju,a u privatnom samo preko konkursa.sto znaci vidi se koji je dobar domacin.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
traženje posla Srbija biro za nezaposlene nacionalna služba za zapošljavanje NZS nezaposlenost nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana