Tekst objavljen: 21.11.2012 8:25        


Savez penzionera Vojvodine traži da se preispita ustavnost odluke o usklađivanju penzija od samo dva odsto za oktobar ove i april naredne godine, jer smatra da je drastično narušen član 70 koji propisuje „da se Republika Srbija stara o ekonomskoj sigurnosti penzionera”.

Kako preživeti sa penzijom od 9.700 dinara

Drugim rečima Savez penzionera Vojvodine pita kako se i ko se to stara o milionskoj penzijskoj populaciji, ako će se penzije za oktobar ove i april naredne godine uvećati za po dva odsto, a međugodišnja inflacija je zaključno sa septembrom dostigla 12,9 odsto, što je daleko iznad očekivanog.

Penzije je trebalo od 1. oktobra ove godine da budu povećane za rast potrošačkih cena iz prethodnih šest meseci, odnosno za period 1. april – 30. septembar 2012. godine za oko 7,1 odsto. Umesto toga one su povećane za svega dva odsto.
Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine, kaže da najveći broj penzionera nije više u stanju ni najskromnije da preživljava, upozorava Nenadić.

- Kako da se živi s prosečnom penzijom od 24.500 dinara koju prima oko 1,1 milion penzionera, odnosno više od dve trećine ukupnog broja najstarijih. Ili kako da žive penzioneri Fonda PIO samostalaca čija primanja mesečno ne prelaze 24.000 dinara - pita on.

Istovremeno se postavlja pitanje kako da prežive poljoprivredni penzioneri koji iz dva dela primaju 9.700 dinara ili oni s najnižim penzijama od 12.645, odnosno 9,941 dinar ako se zna da je potrošačka korpa premašila 60.000 dinara.

Usklađivanje penzija sa kretanjem potrošačkih cena ne može u potpunosti da obezbedi zadržavanje penzija na realnom nivou, odnosno da se sadašnje izrazito nepovoljno stanje dalje ne produbljuje i ne vodi penzionere do beznađa, objašnjava on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija siromaštvo ekonomska kriza male penzije penzije penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana