Tekst objavljen: 21.12.2012 9:52        


Miroslav Mišković je imao velike poslovne planove u Makedoniji, ali je bukvalno u poslednjem trenutku propustio šansu da ih realizuje, piše Novi Magazin.

Kako su Miškoviću zatvorena vrata Makedonije

Smena vlasti 2006. i dolazak Nikole Gruevskog na premijersko mesto označio je kraj svih investicionih snova srpskog tajkuna. A oni su bili "teški“ 113 miliona evra investicija u široku lepezu biznisa i 2.300 novih radnih mesta.

Naljutila ga "šala" o mitu

U nekim političkim krugovima govorilo se da je Gruevski pokušao kroz šalu da sazna koliko je Bučkovski "koštao“ Miškovića, što je srpski biznismen shvatio kao uvredu i navodno otišao uz reči: "Ja sam prijatelj sa Bučkovskim, želeo sam da budem prijatelj i sa vama, ali ovakav razgovor neće nas dovesti do toga. Delta nije firma koja plaća da uđe u Makedoniju“.
Osim trgovine i izgradnje 11 marketa Maksi Tempo, srpski biznismen je hteo da uloži novac u fabriku za flaširanje vode, otkupno–distributivne centre i u makedonsku poljoprivredu.

Lavovski deo najavljenih investicija, čak 60 miliona evra, trebalo je da ode na izgradnju velikog trgovačkog centra Delta siti Skoplje na 70.000 kvadratnih metara.

Za ovaj zahvat potpisan je i Memorandum o saradnji sa prethodnim premijerom Vladom Bučkovskim, koji je srpskom milioneru omogućio da kupi i veliki plac za samo 75.000 evra.

Na toj lokaciji u skopskom naselju Karpoš 3 nedavno je otvoren veliki Siti mol, umesto najavljenog Delta siti Skoplje, a Mišković u Makedoniji za sve ove godine nije okrenuo ni jedan evro.

Već u jesen 2006. raskinut je ugovor o kupoprodaji atraktivne parcele, a samo nedelju dana pre toga vlasnik Delta holdinga privatnim avionom je sleteo u Skoplje i sreo se sa Gruevskim, ali ni razgovor u četiri oka nije omeo makedonskog premijera u nameri da srpskom tajkunu oduzme zemljište.

Detalji sastanka zvanično nisu saopšteni, ali nije manjkalo brojnih špekulacija, uključujući i onu da je Gruevskom bilo ponuđeno tri miliona evra mita koji je ovaj odbio.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hapšenja investicije Delta najbogatiji srbi tajkuni Miroslav Mišković makedonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip