Tekst objavljen: 04.03.2013 10:50        


Tri banke, od 32 koliko ih posluje u Srbiji, i dalje zagorčavaju život svojim klijentima. Od 1.513 pritužbi na rad banaka, koje su građani lane uputili Centru za zaštitu korisnika finansijskih usluga pri NBS, čak 608 odnosi se na tri banke. Koje, u Narodnoj banci Srbije neće da kažu.

Kamate tresu džep, građani se (uzalud) žale

Ono što je javni podatak jeste da su lane novčano kažnjene dve banke: KBC i Alfa banka, zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Osim na obračun i naplatu kamata na kredite, korisnici se žale na banke i po drugim osnovama. Lane je zbog svih kredita upućeno ukupno 925 prigovora, dok je po osnovu kartica stiglo 188 žalbi. Međutim, prilično veliki broj pritužbi stigao je i na korišćenje tekućih računa. Najčešće zbog toga što banka klijente ne obavesti o svim troškovima koje korišćenje ovih računa podrazumeva. Tako ima banaka koje zaračunavaju redovan mesečni trošak čak i kada nema nikakvih priliva po računu, što mnoge klijente "utera" u nedozvoljeni minus, dok neki dobiju i "prijavu" Kreditnom birou...
Broj pritužbi na rad banaka gotovo se udvostručio za godinu dana. U 2011. godini u NBS je pristiglo 855 pritužbi. Lane je ovaj broj bio gotovo duplo veći: čak 1.513. Ono što građane muči, međutim, nije se promenilo. Stambeni krediti, u obe godine, prednjače kao osnov prigovora. Od 194 došlo se do broja od 428 pritužbi na banke po osnovu ovih dugoročnih zajmova.

- Prošle godine korisnici su se najčešće Centru obraćali zbog nerazumevanja načina na koji su pojedine banke izvršile usklađivanje odredaba već zaključenih ugovora, po kojima obaveze dospevaju posle primene Zakona o zaštiti korisnika, to jest posle 5. decembra 2011. - objašnjavaju u NBS.

Neke banke su iskoristile "prazan hod" od momenta početka primene ovog zakona do momenta "usklađivanja" sa njim. I to tako što su klijentima uredno zaračunavale više kamatne stope, sve dok nisu potpisale aneks ugovora kojim su se obavezale da neće više poskupljivati kredite bez osnova i da će poštovati prvobitno sklopljene ugovore.

U tom periodu klijenti su plaćali više kamate, pa se ispostavilo da je taj novac praktično bačen. Jer, banke nisu htele da im vrate to što su preplatili.

Tako je lane veliki broj prigovora bio upućen Narodnoj banci upravo zbog nemogućnosti povraćaja sredstava po osnovu kamate na kredite, obračunate u tom periodu "praznog hoda".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita klijenata banke zaštita klijenata prava klijenta banke klijenti banke klijenti klijent banke žalba Narodna banka Srbije nbs rata rate kamata kamate kredit krediti banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana