Tekst objavljen: 18.01.2013 16:29        


Velika Britanija bi se mogla uputiti prema izlazu iz Evropske unije ako se ne krene u rešavanje njenih problema, trebalo je da upozori britanski premijer Dejvid Kameron u svom dugo očekivanom govoru o odnosima Britanije sa Evropom koji je odložio zbog talačke krize u Alžiru.

Kameron: Britanija bi mogla da napusti EU (Harry Metcalfe/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Kameron je trebalo da održi važan govor i da se zaume za redefinisanje britanskih odnosa sa EU i povraćaj nekih ovlašćenja iz Brisela, što bi verovatno naišlo na velik otpor evropskih partnera koji nisu skloni promenama evropskih ugovora.

Izvodi iz njegovog govora pokazuju da je nameravao da izloži "pozitivnu viziju budućnosti Evropske unije. Budućnost u kojoj Britanija želi... igrati predanu i aktivnu ulogu".

- Postoji jaz između EU i njenih građana koji je dramatično narastao poslednjih godina i koji predstavlja nedostatak demokratske odgovornosti i saglasnosti, a koja se posebno oseća u Britaniji - rekao je on.

Situaciju su, po njemu, pogoršale i drastične mere štednje koje su preduzete kako bi evrozona izašla iz finansijske krize.

- Ako se ne pozabavimo tim izazovima, postoji opasnost da će Evropa podbaciti, a britanski građani krenuti prema izlazu. Ne želim da se to dogodi. Želim da EU bude uspešna i želim takav odnos između Britanije i EU koji će nas zadržati unutra - navodi se u izvodima Kameronovog govora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dejvid kameron Britanija EU evropska unija kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana