Tekst objavljen: 19.02.2013 16:55        


Kineske kompanije spremne su da investiraju u brzu prugu između Beograda i Budimpešte, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja Srbije.

Kinezi nam prave prugu do Mađarske od 300 km/h

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici kineske ambasade u Beogradu su aktuelizovali tu ideju iz 1992. sa jasnom namerom da investiraju novac, opremu i radnu snagu, a da u projekat budu uključene srpska, mađarska i kineska strana.

Istovremeno, Železnice Srbije saopštile su da će ove godine početi remont 100 kilometara pruge na Koridoru 10 za prosečnu brzinu od 120 kilometara na sat, a u narednih pet godina radiće se na modernizaciji.
Navodi se da su analize nedvosmisleno pokazale opravdanost investicije i da je moguće napraviti železničku vezu sa vozovima koji saobraćaju između Srbije i Mađarske brzinom većom od 300 kilometara na čas.

Šef ekonomskog odeljenja kineske ambasade u Beogradu Ču Lijanki kazao je da su kineske kompanije spremne da učestvuju u finansiranju tog projekta, da su obezbeđene kreditne linije i da praktično nema nijedne prepreke koja bi sprečila da se ta stara ideja pretoči u
delo.

Kineska strana insistira da bude partner i praktično poveže dve zemlje, Srbiju i Mađarsku, kako bi se u veoma kratkom roku stvorili svi preduslovi da se započne ovaj posao, navodi se u saopštenju.

Prema proceni, za gradnju pruge bilo bi potrebno više od dve milijarde evra. Predstavnici Kine su naveli da novac nije problem i da je u bliskoj budućnosti moguće povezati Srbiju i Mađarsku brzom prugom, naglašavajući da su to učinili u mnogo komplikovanijim i neuporedivo težim uslovima prilikom gradnje pruge Peking-Šangaj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kinezi kina železnica železnice srbije infrastruktura saobraćaj pruga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana