Tekst objavljen: 25.03.2013 17:09        


Druga najveća banka na Kipru Laiki banka biće praktično ugašena i podeljena na "dobru" i "lošu" banku - ona sa zdravim potraživanjima spojiće se sa Bankom Kipra, rezultat je dogovora kiparske vlade i međunarodnih kreditora.

Kipar: Laiki banka nestaje, naša Marfin preživela

Borislav Strugarević, član Izvršnog odbora Marfin banke u Srbiji, članice kiparske Laiki grupacije, veruje da će zahvaljujući postignutom dogovoru dosadašnju neizvesnost zameniti neophodne aktivnosti da se privreda i bankarski sektor što pre vrate u normalne tokove.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, naša banka će kao zdrav deo Laiki banke biti pripojen "Bank of Cyprus", što nema uticaja na naše svakodnevno poslovanje, niti klijente - kaže Strugarević.

S obzirom da "Marfin banka" na srpskom tržištu posluje kao domaće pravno lice neće biti direktnog uticaja na bankarski sektor u Srbiji, smatra i Nenad Gujaničić, iz brokererske kuće Sinteza Invest Group.

- Kada je, pak, u pitanju finansijska kriza na Kipru, uveden je opasan presedan koji može, generalno gledano, ozbiljnije uzdrmati poverenje deponenata u bankarski finansijski sistem - kaže Gujaničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar marfin banka kriza evrozone propale banke banke banka Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana