Tekst objavljen: 11.12.2012 13:44        


Da li postoje zaintersovani investitori za dokapitalizaciju, pripajanje ili samo kupovinu akcija Privredne banke Beograd - biće poznato 27. decembra. Tada ističe rok koji je država postavila u u ponedeljak objavljenom javnom pozivu za dostavljanje izjava o zainteresovanosti.

Ko će biti novi gazda Privredne banke Beograd?

Interesantno je, međutim, da većinski vlasnik banke ne mora da bude neka druga banka ili finansijska institucija, već i običan građanin. Doduše, onaj bogatiji, koji u hartijama od vrednosti ima pola miliona evra ili je bar za godinu dana u njima "obrnuo" 200.000 evra.

MREŽA

Privredna banka Beograd ima 36 ekspozitura i 57.354 klijenta, među kojima je 87,5 odsto građana. Banka je u poslednje tri godine poslovala s gubitkom, ima ukupnu aktivu od gotovo 255 miliona evra i ukupan kapital od 29,04 miliona evra.
Ministarstvo finansija i privrede u svom pozivu istaklo je samo da će transakcija biti obavljena tako da investitoru omogući upravljačku kontrolu nad bankom u kojoj država ima 64,8 odsto kapitala. I da zainteresovani investitor, bilo da je sam ili u konzorcijumu, mora da ispunjava uslove da je "kvalifikovani investitor", što po Zakonu o tržištu kapitala dozvoljava i mogućnost fizičkim licima da dobiju ovaj status.

- Donedavno je bilo nezamislivo da pojedinac ili neko ko nije finansijska institucija kupi domaću banku, ali je u poslednje vreme praksa promenjena - kaže Nenad Gujaničić, glavni broker "Sinteza invest grupe".

- To najbolje pokazuje slučaj AIK banke Niš, gde je kompanija Sunoko dobila dozvolu da stekne više od 10 odsto akcija ove niške banke.

Koliko bi potencijalni kupac, bilo to banka, osiguravajuća kuća, fond, preduzeće ili pojedinac trebalo da ponudi za većinski paket Privredne banke Beograd, nepoznanica je. Očekuje se da privatizacioni savetnik, čiji je izbor u toku, predloži najbolji metod privatizacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    predrag 11.12.2012 16:56

    Farmakom!
    Za prosle je kupovao novine kreditima Privredne banke. Za ove ce Kupiti banku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna banka Beograd PBB banke državne banke prodaja banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana