Tekst objavljen: 20.05.2013 10:10        


Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u martu u Srbiji iznosila je 41.689 dinara i za 3,9 odsto, i nominalno i realno, bila je niža nego prethodnog meseca.

Ko koliko zarađuje u Srbiji: Južnije opet tužnije

Kako će neko u Srbiji živeti zavisi od toga da li je zaposlen u nekoj državnoj službi, javnom preduzeću ili kod privatnika, ali i od toga gde živi, primećuje Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja. Prosečne plate na severu Srbije 1,3 puta su veće nego na jugu zemlje.

Najviša prosečna neto zarada u martu isplaćena je u duvanskoj industriji – 100.745 dinara i u preradi nafte – 93.834 dinara. Najniže prosečne neto plate u martu su isplaćene u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji – 19.541 i preradi drveta i proizvoda od drveta, osim nameštaja – 19.935.
Plate zaposlenih u državnim službama su oko 30 odsto veće od zarada onih koji rade kod privatnika – podseća Đogović.

– Zaposleni u javnom sektoru su privilegovani i zaštićeni. Niko im ne preti otpuštanjem, kad nema para za njihove plate – država se zaduži na račun svih nas i budućih generacija. Privatni sektor je u nekoj vrsti vazalnog odnosa prema javnom sektoru, jer ne deli njihovu sudbinu.

Na severu zemlje prosek neto zarada u martu bio je 46.372 dinara, odnosno za 3,2 odsto nominalno i realno manje nego u februaru. Na jugu je prosečna plata bila 35.526 dinara ili za 5,1 odsto i realno i nominalno manje u odnosu na stanje od pre mesec dana.

Najviše zarade su evidentirane u beogradskom regionu – 51.396 dinara. Najniže u Šumadiji i zapadnoj Srbiji – 35.341 dinar. To znači da je taj odnos 1,45 u korist Beograda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate zarade prosečna plata prosečna zarada Srbija ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana