Zvanični kurs Evra za dan 07.12.20. :: 117.5846 rsd
Tekst objavljen: 23.05.2013 8:50        


Više hiljada poreskih obveznika radnicima isplaćuje zarade, ali ne i doprinose, pokazuju podaci Poreske uprave, u kojoj navode da dugovanja po tom osnovu imaju i pojedina javna preduzeća. Sve to uprkos tome što su od 1. jula prošle godine kontrole uplate doprinosa pojačane.

Ko ne plaća doprinose, ne dobija kredit od banke

Tačnije, u sisitem su uključene i poslovne banke, koje poreznike obaveštavaju o uplati plata i pomenutih doprinosa. Ostalo je na poreznicima da ostvare prinudnom naplatom.

Dugovanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na dan 31. mart 2013. godine iznosila su 143,2 milijarde dinara, za zdravstveno oko 60 milijardi dinara, a za porez na zarade 22,4 milijarde dinara. U Poreskoj upravi napominju da dug koji miruje nije ovde obuhvaćen.
Same poslovne banke, po predlogu koji je dat u proleće prošle godine, trebalo je da imaju znatno veću kontrolnu ulogu, odnosno da donekle zamene staru Službu društvenog knjigovodstva a tako što zaposlenima kojima uz zaradu nisu uplaćeni i pripadajući doprinosi, neće isplatiti novac.

Banke nigde u svetu ne treniraju na taj način na klijenitma strogoću. Zato su se i ove koje posluju kod nas izborile za status obaveštajaca.

Međutim, nije zgoreg napomenuti da u finansijskim kućama pomno prate ko plaća doprinose a ko ne. Za one koje ne izmiruju tu obavezu nema kredita jer ih bankari smatraju prerizičnim, a poslovne politike banka se kod toga gotovo uopšte ne razlikuju, tako da banke, ako već ne kažnjavaju svoje klijente, bar kod kreditne politike pomažu državi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kompanije preduzeća krediti banka banke doprinosi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana