Tekst objavljen: 23.05.2013 8:50        


Više hiljada poreskih obveznika radnicima isplaćuje zarade, ali ne i doprinose, pokazuju podaci Poreske uprave, u kojoj navode da dugovanja po tom osnovu imaju i pojedina javna preduzeća. Sve to uprkos tome što su od 1. jula prošle godine kontrole uplate doprinosa pojačane.

Ko ne plaća doprinose, ne dobija kredit od banke

Tačnije, u sisitem su uključene i poslovne banke, koje poreznike obaveštavaju o uplati plata i pomenutih doprinosa. Ostalo je na poreznicima da ostvare prinudnom naplatom.

Dugovanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na dan 31. mart 2013. godine iznosila su 143,2 milijarde dinara, za zdravstveno oko 60 milijardi dinara, a za porez na zarade 22,4 milijarde dinara. U Poreskoj upravi napominju da dug koji miruje nije ovde obuhvaćen.
Same poslovne banke, po predlogu koji je dat u proleće prošle godine, trebalo je da imaju znatno veću kontrolnu ulogu, odnosno da donekle zamene staru Službu društvenog knjigovodstva a tako što zaposlenima kojima uz zaradu nisu uplaćeni i pripadajući doprinosi, neće isplatiti novac.

Banke nigde u svetu ne treniraju na taj način na klijenitma strogoću. Zato su se i ove koje posluju kod nas izborile za status obaveštajaca.

Međutim, nije zgoreg napomenuti da u finansijskim kućama pomno prate ko plaća doprinose a ko ne. Za one koje ne izmiruju tu obavezu nema kredita jer ih bankari smatraju prerizičnim, a poslovne politike banka se kod toga gotovo uopšte ne razlikuju, tako da banke, ako već ne kažnjavaju svoje klijente, bar kod kreditne politike pomažu državi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kompanije preduzeća krediti banka banke doprinosi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana