Tekst objavljen: 26.12.2012 10:59        


Da li je namirnicama istekao rok, može li kupac da reklamira neispravnu robu, je li na deklaraciji sve jasno napisano - o ovim problemima brine, bar ”na papiru”, 67 udruženja potrošača.

Koga zapravo štite udruženja potrošača

Da li zarad čovekoljublja ili dobre zarade, ali upisano je bar 200 organizacija koje se bave zaštitom nekoga ili nečega - starih, mladih, dece, podstanara, akcionara, ljudskih prava, dostojanstva...

ZA TRI UDRUŽENJA 7,5 MILIONA DINARA

Samo tokom 2011. tri udruženja potrošača dobila su od Ministarstva poljoprivrede 7,5 miliona dinara. Novac je potrošen na savetovališta za potrošače, naznačeno je u nedavno objavljenom izveštaju Vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom.
Ukupan broj udruženja, koja već u nazivu imaju ”zaštitu”, prelazi stotinu. Toliko ih je bar upisano u Agenciji za privedne registre.

Finansiranja ovog dela nevladinog sektora stižu dobrim delom od Vlade, pa su prošle godine ukupno za projekte svih udruženja izdvojene tri milijarde dinara.

- Većina se pojavila 2005, posle najave da će EU izdvojiti sredstva za zaštitu potrošača. Tada je preko noći niklo 40 organizacija i bilo ih je ukupno 75. Njihov rad je nula - kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

- Kada su videli da pare nije tako lako dobiti, odustajali su i danas je aktivno oko 25 udruženja.

Pored zaštitnika kupaca, najbrojnija su udruženja ekologa. I njih je na desetine, a osim države i stranih fondova, za njihov rad novac kroz donacije izdvajaju i kompanije. Veliki je broj i društava koja se bore za prava pacijenata, a njihovi volonteri su uglavom članovi porodica pacijenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana