Tekst objavljen: 18.03.2013 7:06        


Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe, kaže da je cena zemlje u Srbiji sa ovim cenama koje su ponuđene investitorima iz UAE već iznad maksimuma koji može da omogući neki normalan povrat uloženog kapitala.

Kostić: Zemlja u Srbiji skupa, Arapi dobrodošli

On objašnjava da će njegova kompanija kupovati zemljište u Srbiji "jedino ako se pojavi neko imanje od 500 do hiljadu hektara koje je naslonjeno na naše".

Treba da olabavimo kurs

- Suštinski, kurs je uvek odraz kupovne moći na dugi rok. Odnos između dve valute je odnos između kupovne moći dve ekonomije. U krajnoj liniji, to je odnos produktivnosti. Ako produktivnost drugih zemalja raste a vaša ne, vi morate da depresirate kurs. Ukoliko produktivnost pada, a kurs držite na istom, nerealnom nivou, onda morate da se zadužujete da bi tu razliku dopunili ili da trošite devizne rezerve - kaže Kostić.
Govoreći o investitorima iz Emirata, Kostić kaže da bi "za Srbiju bilo bolje da ima više takvih investitora".

- Kada bismo imali više ovakvih investitora koji će umesto pet proizvoditi deset tona po hektaru kukuruza i koji će doneti nove menadžerske metode, savremenih tehnologija i “know-how”, mi ne bismo više izvozili 2,5 milijardi dolara nego tri puta više - objašnjava.

Kostić dodaje da su za MK grupu "oni idealni partneri jer je mnogo lakše raditi sa nekim ko ima 14.000 hektara nego sa njih 140 koji imaju po sto hektara. Oni nemaju industriju već samo primarnu poljoprivrednu proizvodnju zato ćemo sa njima sarađivati po pitanju dalje prerade šećerne repe, kukuruza, semenskog kukuruza..."

On naglašava da povodom njihovog dolaska "negativne komentare upućuju oni koji za to nemaju argumenata. Često zaboravljamo da je zemlja resurs u koji treba kontinuirano ulagati. Srbija bi trebalo da ima interes da se na toj zemlji proizvodi što više da bi se zapošljavali ljudi i plaćali porezi".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Rale 18.03.2013 7:18

    Da tako je !!!
    Preko kursa dinara "prevaliti" teret na narod a vama da se profit bar malo uveća !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija zemljište UAE ujedinjeni arapski emirati emirati MK grupa agrar poljoprivreda Miodrag Kostić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana