Tekst objavljen: 03.12.2012 7:38        


Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije Miladin Kovačević upozorio je da je veliki problem to što zaduživanje naše zemlje dramatično raste i naglasio da se kriza duga može prevazići pokretanjem “opšteg fronta reformi” u oko 20 ekonomskih i društvenih segmenata.

Kovačević: Zaduživanje Srbije dramatično raste

- Zaduživanje vodi ka neodrživosti duga u 2014. i 2015. godini, jer se stopa njegovog servisiranja penje na 40 do 45 odsto - rekao je on.

Uspostavljena je monetarna stabilnost uprkos inflaciji koja će na kraju godine dostići 13,9 odsto, kazao je Kovačević i napomenuo da je industrijska proizvodnja za deset ovogodišnjih meseci pala 3,2 odsto a pad u prerađivačkoj industriji je 3,6 procenata u odnosu na isti lanjski period.
Naglasivši da nam bez korenitih i širokih reformi perspektiva nije sjajna, Kovačevih je podsetio da je dug naše zemlje u ovoj godini veći od dve milijarde evra i dodao da je planirano da spoljni dug dogodine bude od 1,5 do 1,6 milijardi evra, plus unutrašnje zaduživanje.

Ocenjujući da je stanje javnog sektora “generator svih slabosti”, Kovačević je naglasio da je reforma te oblasti osnovna pretpostavka za trajnu konsolidaciju, u prvom redu fiskalnog sektora, a onda i ukupne privrede odnosno ekonomije naše zemlje.

Kovačević je ocenio da fiskalna strategija, koju je ove nedelje usvojila Vlada Srbije, predstavlja “snažan zaokret ka jačoj fiskalnoj konsolidaciji” jer se naša zemlja, kako je ponovio, opasno približila “fiskalnom zidu”, odnosno granici održivosti našeg duga.



Govoreći o osnovnim ekonomskim i privrednim pokazateljima, Kovačević je ocenio da do kraja ove godine niće biti izvesnih znakova oporavka ali je napomenuo da je usporena neravnoteža koja je “vukla ceo system u bankrot”.

Prognozirano je da će do kraja godine Srbija ostvariti izvoz robe od oko 8,7 milijardi evra, što je oko tri odsto više nego lane dok će u isto vreme vrednost uvoza dostići 14,5 milijardi evra.

Taj spoljnotrgovinski deficit iznosi 18 odsto bruto domaćeg proizvoda, koji će ove godine dostići 29,7 milijardi evra što je, kako je napomenuo Kovačević, realan pad od 2,5 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
deficit budžetski deficit miladin kovačević bankrot ekonomska kriza prezaduženost zaduženost Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana