Tekst objavljen: 02.11.2012 15:09        


U Srbiji privreda još ne pokazuje znake izlaska iz recesije, a nastavljenje su nepovoljne tendencije, objavio je časopis Konjunkturni trendovi Srbije, koji izdaje Privredna komora Srbije (PKS).

Kraj recesije u Srbiji još se ne nazire

Bruto društveni proizvod (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine realno je opao 2,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, a ukupan spoljni dug Srbije poslednjeg dana augusta iznosio je 24,2 milijarde evra.

Manje devizne rezerve

Ukupne devizne rezerve Srbije bile su u septembru 10,75 milijardi evra, što je za blizu 309 miliona manje nego u prethodnom mesecu, od čega su devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u tom periodu iznosile 9,83 milijardi evra, što je za 72,2 miliona evra manje u odnosu na prethodni mesec.
Strane direktne investicije u osam meseci ove godine zabeležile su neto odliv u iznosu od 59,5 miliona evra, a taj negativan trend će se održati najverovatnije do kraja godine, zbog recesije u članicama Evropske unije (EU), slabog kreditnog rejtinga Srbije, nepostojanja programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Potorošačke cene su u septembru u proseku porasle 2,3 posto u odnosu na august, dok je industrijska proizvodnja u septembru ove godine opala 6,8 posto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u septembru je pao 4,6 posto u odnosu na prethodni mesec.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za devet meseci ove godine iznosi blizu 22 milijarde dolara, što je pad od 5,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija država ekonomska kriza spoljni dug cene inflacija deficit devizne rezerve

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana