Tekst objavljen: 21.01.2013 10:12        


Otkako je ekonomska kriza snažno zahvatila neke zemlje na jugu Evrope, sve veći broj dobro obrazovanih, mladih ljudi traži posao u drugim zemljama. Uz Nemačku je očigledno privlačna i Švajcarska.

Kriza u Evropi: Svi bi da rade u Švacarskoj

Od 2011. je migrantima iz članica Evropske unije koji traže posao lakše da dođu u Švajcarsku zahvaljujući sporazumu EU sa tom zemljom.

Liberalizacija je došla istovremeno sa potpunim otvaranjem radnog tržišta unutar Evropske unije. Godinu dana kasnije, Švajcarska je, istina, ponovo uvela kvote za duže boravke, ali čak i kada su one popunjene, ipak se može dobiti viza za boravak do godinu dana.

Uprkos tim ograničenjima, trend dolaska migranata iz zemalja istočne i južne Evrope ne opada. Za to je kriva finansijska i privredna kriza.

- Jak švajcarski franak povećava privlačnost Švajcarske - kaže Herbert Briker sa Instituta za istraživanje rada i zapošljavanja iz Nirnberga.

Iz najnovijih istraživanja proizilazi da južni Evropljani koji traže posao predstavljaju samo 20 odsto sadašnje radne migracije. Još više migracije dolazi iz Poljske, Češke i Mađarske. - Oni sada radije posao traže u zemljama kao što su Nemačka ili Švajcarska - kaže Briker.

Visoke plate i jak švajcarski franak usred krize evra čine Švajcarsku jednim od najprivlačnijih ciljeva u Evropi. Ali, to je relativno malo tržište pa se može očekivati da će brojni radni nomadi koji sad napuštaju južnu Evropu ići dalje na sever. Na primer u Nemačku. I u toj zemlji se osetno povećao broj doseljenika. A kraj toga trenda nije ni na vidiku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost nezaposleni ekonomska kriza švajcarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana