Tekst objavljen: 03.10.2013 9:30        


Zaposleni u javnom sektoru koji zarađuju više od 100.000 dinara mesečno mogli bi da plaćaju solidarni porez od 10 do 12 odsto, dok bi najviši funkcioneri morali izdvajati 20 ili 30 odsto, obelodanio je predsednik Vlade Ivica Dačić. O ovoj meri, kazao je Dačić, još nije doneta konačna odluka.

Krkobabić će plaćati 200 dinara ekstraporeza na platu

- Solidarni porez bi plaćali svi zaposleni u javnom sektoru koji imaju visoke plate, a trebalo bi da krenemo od nas, da damo primer - rekao je Dačić i dodao da nije oduševljen ovakvom idejom, ali da država mora da štedi.

Kako je objasnio, ako bi odluka i bila doneta, plate predsednika Vlade, potpredsednika, ministara, kao i svih poslanika, bile bi oporezovane ne sa 10 ili 12 odsto, već za osam odnosno 18 procentnih poena više.

Progresivno oporezivanje praktično bi značilo da bi Dačić na svoju platu od 172.000 dinara državi na ime novog poreza dao između 14.400 i 21.600 dinara. Božidar Đelić bi istovremeno u budžet morao da doplati 1.000-1.500 dinara.



Solidarni porez prvo je uvela Vlada Mirka Cvetkovića. U vreme najveće krize, došlo je do zamrzavanja plata iz javnih izvora, ali i uvođenja privremenog poreza od 10 odsto na plate preko 100.000 dinara.

Cvetković kaže da su ove mere imale povoljne efekte jer je stvoren fond iz koga se intervenisalo za pomoć siromašnima. Negativnih efekata nije bilo jer se odnosilo samo na javni sektor i mera je bila privremena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana