Tekst objavljen: 03.01.2013 15:34        


Barak Obama bio je previše popustljiv u pregovorima o izbegavanju "fiskalne provalije", zbog čega bi mogao da bude upamćen kao slabić, smatra ekonomista i nobelovac Pol Krugman.

Krugman: Obama će biti upamćen kao slabić

Prema njegovom mišljenju, predsednik Sjedinjenih Država nije imao razloga da žuri kako bi postigao dogovor pre kraja 2012. godine.

"Fiskalna provalija“ izbegnuta je u utorak, kada je Predstavnički dom američkog Kongresa, sa 257 glasova za i 167 protiv, izglasao sporazum koji je dan ranije odobrio Senat. Datim merama izbegnut je opšti rast poreza i automatsko smanjenje budžetske potrošnje, koji su pretili da izazovu ekonomske turbulencije i možda gurnu SAD nazad u recesiju.
Krugman ocenjuje da bi eventualni pad preko “fiskalne litice” ozbiljne posledice u američkoj privredi izazvao tek posle nekoliko nedelja ili meseci.

On je izrazio strah da bi Obama mogao da učini prevelike ustupke Republikanskoj stranci.

- Obama mora da bude svestan koliko toga zavisi od njegove volje da konačno stane iza svoje politike. Ako to ne učini, niko mu više neće verovati i u istoriji će biti upamćen kao slabić koji se odrekao svega - ocenjuje Krugman.

On smatra da je Obama imao veliku prednost u toku pregovora o izbegavanju “fiskalne litice” i podseća da je početkom godine trebalo da na snagu stupe novi poreski zakoni i smanjenje budžetskih troškova - što su i bila predizborna obećanja reizabranog američkog predsednika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paul krugman pol krugman obama predsednik sad SAD sjedinjene američke države Amerika fiskalna litica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana